© Tarım Pusulası 2021

Ayvalık tuz gölünde kanal tıkanınca balıklar telef oldu

BALIKESİR'in Ayvalık ilçesindeki, üreme alanı olan tuz gölünde, balık ölümleri yaşanmaya başladı. Ayvalık İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan incelemede gölün denizle bağlantısını sağlayan kanalın kumla dolarak tıkanması ve aşırı sıcaklar nedeniyle göldeki su seviyesinin buharlaşararak azalıp, tuz oranının artması sonucu oksijensiz kalmaları nedeniyle telef oldukları belirlendi.
Küçükköy Mahallesi, Badavut Mevkisi'ndeki 1920'li yıllarda İtalyanlar tarafından çalıştırılan, o günden bu yana herhangi bir bakım görmeyen tuz gölü gerek balıkların yumurtalama alanı gerekse flamingo, angıt, martı gibi su kuşlarının yanı sıra küçük kerkenez gibi yırtıcı kuşların da bulunduğu değerli bir sulak alan olarak biliniyor. 2009 yılında büyük ölçüde kuruyarak yok olma tehlikesi atlatan gölde, geçen Kurban Bayramı'nda büyük bölümü kefal yüzlerce ölü balığa rastlandı. Yakındaki bir sitede yazığı bulunan Özcan Çıvgın, bembeyaz tuzların tortu oluşturduğu göl kenarındaki ölü balıkları görüp, durumu Ayvalık Belediyesi'ne bildirdi. Belediyeden, durumun ilgili yerlere bildirildiği yanıtı verildi. Gölde balık ölümleri olduğu ihbarı üzerine harekete geçen Ayvalık İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü Su Ürünleri Birimi'nden Fatih Erdoğan ve Onur Şekerciler, bölgede inceleme yaptı. 
"LODOS'U BEKLERKEN TELEF OLDULAR"
Ayvalık İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Su Ürünleri Birimi yetkilileri, incelemelerinin ardından yaptıkları açıklamada, göle akan herhangi bir kaynak, bir deşarj olmadığını ve çevrede fabrika bulunmadığı için balık ölümlerinin herhangi bir kimyasal ya da endüstriyel atıktan kaynaklanmadığını bildirdi. Göldeki suyun sıcak hava nedeniyle aşırı buharlaşması sonucu tuz oranının artmasıyla balıkların oksijensiz kalarak öldüğünün tespit edildiğini belirten Ayvalık İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü Su Ürünleri Birimi yetkilileri, "Gölün denizle bağlantı noktasının kumla tıkanmış. Gölü besleyen bu kanalın özellikle yaz aylarında mutlaka açılması gerekiyordu. Yazın düşen su seviyesi genelde lodosun denizden dalgalarla taşıyacağı suyla artacaktır. Balıklar, kanalın açılmasını beklerken ye de lodusu beklerken telef olmuş diyebiliriz" dedi.
"KÜREKLERLE AÇIYORDUK AMA BU YIL İNSAN GÜCÜ YETMEDİ"
Son birkaç yıldır balıkçı arkadaşları ile birlikte gölün denizle bağlantısını sağlayan kanalı kendi çabalarıyla temizlediklerine dikkati çeken ifade Özcan Çıvgın da, "Bundan önceki yıllarda belediye başkanı gölü açtırır ve 'balıkların üreme alanını doğaya hediye ettik' diye açıklama yapardı. Sonraki yıllarda kanalın açtırılmadığı yıllarda, yöre halkı olarak biz kendi çabamızla kanalı kazma, kürekle açtık. Ancak, bu yıl karnalı açmaya insan gücü yetmedi. Çok uğraştık ama balıklar toplu halde telef oldu. Doğaseverler olarak küreklerle kanalı açmaya çalışıyoruz. Ancak, kanal bir süre sonra yine kumla doluyor. Çıkartılan kumların çevresine bırakılması da bunda etken. Çünkü dalgalarla o kumlar tekrar yayılıyor, Buradan çıkarılan kumların, başka uzak bir yere taşınması gerekiyor. Burası balıkların üreme noktası olması ve kuşların konaklaması açısından önemli bir göl. Yetkililerin acil olarak kanalı açması ve bunu düzenli hale getirmesi gerek" dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER