© Tarım Pusulası 2021

Ayı çiti'ne yüzde 50 devlet desteği

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, ''Ayılardan korunmak için güneş enerjisiyle aküsü dolan, elektrik üreten çitler var. Oldukça aktif bir sistem. Bu çitin, yüzde 50'si devlet tarafından destekleniyor'' dedi.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, ''Ayılardan korunmak için güneş enerjisiyle aküsü dolan, elektrik üreten çitler var. Oldukça aktif bir sistem. Bu çitin, yüzde 50'si devlet tarafından destekleniyor'' dedi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde şu anda profesyonel olarak 46 bin kişinin arıcılık yaptığını belirterek, kayıtlı 104 bin arıcılık işletmesinin bulunduğunu bildirdi.

Türkiye'de yüzde 75 gezgin arıcılık yapıldığını dile getiren Yılmaz, Ege, Akdeniz ve Karadeniz sahil kuşağında yaşayan arılarda hiçbir sorun olmadığını, Erzurum ve Kars bölgesindeki arılarla ilgili ise şu anda net bir bilgi bulunmadığını vurguladı.

Bahri Yılmaz, 2015'in, geçen yıldan daha iyi geçmesini umduklarını aktararak, bu yıl 100 bin ton bal üretiminin hedeflendiğini bildirdi.

Havaların ısınmayla kış uykusuna yatan ayıların, uyanmaya başladığını ve kış mevsimi boyunca acıkan ayıların, karınlarını doyurmak için arı kovanlarına saldıracağını ifade eden Yılmaz, "Bununla ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan talepte bulunduk. Arıcılarımız arılarını sigorta ettirdiğinde zarar gören arıları, tarım sigortası kapsamında karşılanmaktadır" şeklinde konuştu.

Yılmaz, ayı saldırılarına karşı çit geliştirdiklerini anımsatarak, "Ayılardan korunmak için güneş enerjisinden aküsü dolan, elektrik üreten çitler var. Buna arıcılarımız 'ayı çiti' diyor. Bu oldukça aktif bir sistem. Bunu kullanan arıcılarımızın arıları ayılardan korunuyor. Bu çitin, yüzde 50'si devlet tarafından destekleniyor" değerlendirmesinde bulundu.

- Kovan küçük böceğine dikkat

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Yılmaz, Amerika 'da arıcıların korkulu rüyası konumunda olan "kovan küçük böceği"nin İtalya 'ya sıçradığının söylendiğini kaydederek, "Bakanlığımız, bu böceği ihbarı mecburi olanlar listesine aldı. Bu böceğin ülkemize girmemesi için bütün gayreti göstereceğiz. Bu böcek konusunda arıcılarımızı uyarıyoruz" dedi.

Arıcıların, Türkiye'deki en büyük sorununun tarım ilaçları olduğunu kaydeden Yılmaz, şunları söyledi:

"Tarım ilacını kullanan çiftçi çok bilgisiz ve çok acımasız. Tarımsal üretim yapan çiftçi, arıdan yararlanıyor ama arıyı öldürüyor maalesef. Ekmiş olduğu ürünlerin hepsine ilaç atıyor. Burada bir tezat var. Birçok gelişmiş ülkede arıcılara çiftçiler para öderken, biz bedava koyuyoruz arıları ama arılarımızı öldürüyorlar."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER