Ayhan Barut'tan hasat öncesi pamuk çağrısı: Beyaz altın üreticinin kefeni olmasın
SiyasetCumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, yıllık 2 milyar dolarlık pamuk ithal edildiğine dikkat çekerek, "Bu parayı ithalata değil beyaz altın pamuk üreticisine verin, bir kez olsun çiftçinin yüzünü güldürün" dedi.
"EKİM ALANI YARI YARIYA DÜŞTÜ"
Adana'da 'Beyaz altın' olarak bilinen ve hasadına sayılı günler kalan pamuk tarlasına giden CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, iktidarı ve Tarım Bakanlığını göreve çağırdı. Hasadı bekleyen tarlada incelemelerde bulunup çiftçilerle görüşen Ayhan Barut, 1998-1999 sezonunda ülkemizde 757 bin hektar alana pamuk ekiliyordu. 2019-2020 sezonunda ise ekim alanı 477 bin hektara geriledi, yani yarı yarıya düştü. Bu yıl da benzer bir tablo var" diye konuştu.
"İTHALATA 2 MİLYAR DOLAR GİDİYOR"
Türkiye'de pamukta üretimden çok fazla ithalat yapıldığına işaret eden Barut, şöyle devam etti:
"Ülkemizde 800- 900 bin ton lifli pamuk üretimine karşın tüketim bunun neredeyse 2 katına yakın. Pamuk ithalatı 2019 yılında 951 bin ton, 2020 yılında 1.1 milyon ton olarak gerçekleşti. Her yıl milyonlarca dolar parayı çiftçimize vermek yerine ithalata harcıyoruz. İktidarın destek vermeyerek ürettirmediği pamuğu, ne yazık ki ithalatla dışarıdan alıyoruz. Bu sene de yaklaşık 2 milyar dolarlık pamuk ithal edileceği öngörülüyor. Bu parayı dışarıya değil kendi üreticimize verirsek pamuğu ve pamuk üreticisini destekleyip üretimi arttırmış oluruz."
"BEYAZ ALTIN PAMUK ÇİFTÇİNİN KEFENİ OLMASIN"
Hasat öncesi pamuk üreticilerinin umutlu bir bekleyiş içinde olduğunu aktaran Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"İnsanlara çıkıp 'yerliyiz, milliyiz'diye nutuk atanlar, afra tafra satanlar, 'üretin' diye yalandan çiftçiye akıl verenler, maalesef çiftçinin belini büktü. Gelin yabancı çiftçiyi değil, kendi çiftçimizi destekleyelim. Gelin tekstil ve konfeksiyon sanayisi başta olmak üzere 30'dan fazla işkolunun ana hammadesi olan pamuğa ve çiftçimize destek verelim. Hasat yaklaşırken pamukta prim fiyatları derhal yeterli olacak şekilde açıklansın, peşin ödensin. Beyaz altın pamuk, kara kefenimiz olmasın, üreticinin yüzünü güldürsün! Pamukta fiyat, destekleme ve prim politikalarını bir kez bile olsa çiftçinin yüzü gülecek şekilde belirleyin."
İlginizi Çekebilir