© Tarım Pusulası 2021

Aygül: Dekar Başına Yaklaşık 1500 Liralık Bir Gelir Kalıyor

Son yıllarda Dünyada olduğu gibi Ülkemizde de Tıbbi ve Aromatik Bitkiler önem kazanmaya başladı.  Tarım ve Orman Bakanlığınca uygulanmaya konulan Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi kapsamında, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Projesi" bünyesinde "Kıraç Arazilerin Kokusu Lavanta" projesi tarla günü Keles ilçesi Belenören Mahallesinde yapıldı.

Katılımcılar tarafından oldukça fazla ilgi gösterilen tarla günü yapılan açılış konuşmalarıyla başladı. Keles İlçe Kaymakamı Abdüssamed KILIÇ sözlerinde: ''Ülkemiz tarımsal üretimi açısında düşük iş gücü ile yetiştirilen ürünlerin desteklenmesi büyük önem arz etmektedir. Ayrıca bu yürütülen projede kadın istihdamının artması kadınların iş gücüne katılım oranının artması hem kadınlarımız hem ülke ekonomimiz için ve cinsiyet eşitliği açısından büyük öneme sahiptir.'' ifadelerine yer verdi.

Lavanta Projesi Tarla Günü Programında açılış konuşması yapan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit AYGÜL: ''Ülkemiz tıbbi ve aromatik bitkiler alanında günden güne dünya ticaretin artan bir grafiğimiz var. Şu anda dünyada 185 milyon dolar gelirle 18. Sırada yer alıyoruz. Biz de bu kapsamda, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığımızın Kırsal Alanda Kadın Çiftçilerimizin Güçlendirilmesi amacıyla  'kıraç arazilerin kokusu lavanta' projesini başlattık. Bu Projemiz yaklaşık 2 yıldır devam ediyor. Keles ve Büyükorhan'da 3 kadın çiftçimize 3 dekarlık alanda lavanta bahçesi oluşturduk. Bu tip kıraç arazilerde yapılan lavanta üretiminin ikinci yılında, üretim girdilerini çıktıktan sonra dekar başına yaklaşık 1500 liralık bir gelir kalıyor. Biz bu çalışmaları yürütürken eğitim, yayın, bilgi, enformasyon gibi çeşitli konularda çiftçilerimize hizmet sunmaktayız. Bu Projemizin Büyükşehir Belediyemiz, İlçe Belediyemiz ve Kaymakamımızın destekleriyle daha iyi seviyelere ulaşacağına inanıyorum.'' dedi.  AYGÜL; Bakanlığımızın destekleriyle, tıbbi ve aromatik bitkilerden Bursa'da yetiştirilme şartlarına uygun olanların üretiminin yapılmasına destek olunmaya devam edileceğini ifade etti. İl Müdürü AYGÜL konuşmasını, lavanta üretimi projesi kapsamında üretim yapan kadın çiftçileri kutlayıp, ayrıca bu projede iş birliği içerisinde olunan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek sonlandırdı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Adına bir konuşma yapan Tarım A.Ş. Genel Müdürü Fetullah BİNGÜL ise sözlerine Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne teşekkür ederek başladı. Konuşmasında, ''Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak lavanta, ahududu, yaban mersini ve diğer katma değeri yüksek aile çiftçiliği modelini kalkındıracak, özellikle dağ yöresindeki evlatlarımıza iş imkânı yanında, şehre gidenlerin tekrar buralara dönmesini sağlayabilecek ne kadar proje varsa her birinde elimizi taşın altına koyup maddi destek olmaya çalışıyoruz. Her koşulda çiftçilerimizin, görüş, öneri ve projelerini dinlemeye hazırız'' ifadelerine yer verdi.

Keles İlçe Belediye Başkan Vekili Ahmet Yaşar AKBEY, ilçedeki lavanta yetiştiricilerine hayırlı ve bereketli olmasını temenni etti.  Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Raif DÖNER ise Kıraç arazilerin gençler ve kadınlar tarafından işlenip, üretime kazandırılması ve bu ürünün pazar payının arttırılmasını temenni ettiğini söylerken, ''Tüm yeni ürünlerin yetişmesine öncülük eden Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne teşekkür ediyorum. 'dedi. 

Keles Belenören Mahallesi Kalkınma Kooperatif Başkanı Mustafa TOKSÖZ de sözlerinde; hem kırsalda kadın öncülüğünde üretim yapılabilmesine olanak sağlamak amacıyla Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından verilen lavanta desteklerine hem de Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hibe edilen, Bursa'da ilk ve tek olan 1 tonluk distilasyon makinesi için teşekkürlerini iletti.

'İlimizde Lavanta Üretimini Yaygınlaştıralım'

Proje faydalanıcısı Çiftçi Fatma ARI, ''2017 yılında bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden aldığımız lavanta fidelerinin ikinci hasadını bu sene gerçekleştiriyoruz. İsteğimiz bu bölgede lavanta üretiminin arttırılarak, ürünün, alıcısını bulması ve lavanta üretiminin yaygınlaştırılması.'' dedi.

Geçen yıl İstanbul'dan Keles ilçesine yerleşen Aysel DİNÇER ise, bölgenin doğası itibariyle çok güzel olduğunu, bu yörede lavanta üretiminin yaygınlaştırılmasını istediğini söyledi.

Tarla günü Programı, lavanta hasadının ardından, lavanta yağı distilasyonu gerçekleştirilerek sona erdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER