© Tarım Pusulası 2021

Aydınlı Zeytinciye Halkalı Leke İlaçlama Uyarısı

AYDIN GIDA TARIM VE HAYVANCILIK İL MÜDÜRÜ MUSTAFA BİRCAN, ‘ZEYTİNDE HALKALI LEKE’ OLUŞUMUNUN ÖNLENMESİ İÇİN ÜRETİCİLERİ ZEYTİNLİKLERİNDE HASTALIK GELMEDEN TEDBİRLERİNİ ALMALARI İÇİN KORUYUCU İLAÇLAMA YAPMASI GEREKTİĞİ NOKTASINDA UYARDI.

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Bircan, ‘Zeytinde Halkalı Leke’ oluşumunun önlenmesi için üreticileri zeytinliklerinde hastalık gelmeden tedbirlerini almaları için koruyucu ilaçlama yapması gerektiği noktasında uyardı.
Yapılacak ilaçlamalar konusunda zeytin üreticilerinin İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafından tavsiye edilen ilaçların kullanılması gerektiğini vurgulayan İl Müdürü Mustafa Bircan, “Zeytinde Halkalı Leke etmeninin optimum gelişme sıcaklığı 18 - 20 0C’dir. Fungus, kışı yere dökülen kurumuş veya ağaç üzerinde kalan hastalıklı yapraklarda geçirir. Hava şartlarının uygun gitmesiyle enfeksiyon başlar. Bu nedenle hava koşulları ve uyanmanın başlamasıyla birlikte koruyucu ilaçlamanın yapılması gerekmektedir. Zeytinlerde yaprak dökümünün olmaması ve gelecek yılın meyve gözlerini koruması bakımından mücadelenin zamanında yapılması önemlidir. Sulanan, nemli ve ağır topraklarda ve denize yakın zeytinliklerde hastalığa her yıl rastlanılmaktadır. İlaçlama İlkbahar sürgünleri görülmeye başladığı zaman ve ilaçlama da çiçek somakları belirginleştikten sonra, çiçekler açmadan önce yapılır” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER