© Tarım Pusulası 2021

Aydın’ın dünyaca ünlü inciri korunacak

Aydın yöresine has olan dünyaca üncü ‘Sarı Lop’ incirin dikili olduğu toprakların erozyondan ve diğer tehlikelerden korunması için çalışma başlatıldı.

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından kabul edilen, Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nün "Kaybolan Toprakların Sessiz Kahramanı İncir" projesi tanıtıldı. Toplantıda Aydın yöresine has ‘Sarı Lop’ incirin dikili olduğu toprakların erozyondan ve diğer tehlikelerden korunması için çalışma yapılması kararlaştırıldı.

300 MİLYON DOLAR DÖVİZ GİRDİSİ
İncirliova ve Germencik ilçe sınırları içerisinde kalan incir alanlarına ait eğim, bakı, râkım ve yüzey yağış akış haritaları çıkarılarak, incir yetiştiriciliği yapılan alanlardaki riskler ortaya koyulacak. Bu alanlarda toprak ve su tutma çalışmaları ile ilgili strateji ve eylem planı belirlemek ve ilgili kamuoyunu biraraya getirmek için "İncir Bizi Çağırıyor" isimli çalıştay yapılacak. Bu çalışma, elde edilen verilerle hazırlanacak belgesel film ve fotoğraflarla desteklenecek. Aydın, yılda 60 bin ton kuru incir ihraç ederek, 300 milyon dolar döviz sağlıyor.
GEKA'nın desteğine teşekkür eden Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu Müdürü Selim Arpacı, bu proje ile incire ortak hizmet ettiklerini söyledi. Özellikle ovadan kıraça kaçan, dağlık bölgelere kaçan incirin durumunu gündeme getirmeyi hedeflediklerini aktaran Arpacı, "Belki de bu projenin sonunda bütün ovaya örnek olabilecek, kıraç alanlardaki incirin durumu ortaya koyulacak. Özellikle de erozyon en önemli faktör. Bundan 40-45 yıl önce ovadan kıraça kaçan incir, belki de erozyonla birlikte verimini ve kalitesini düşürecek. Bunun önlemini almaya çalışacağız" dedi.

“İNCİR BİR KAHRAMANDIR”
Proje hakkında bilgi veren Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu Uzmanı Dr. İlknur Kösoğlu ise, "Projemiz, GEKA tarafından 2014 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında desteklenmeye değer bulunmuştur. Proje, 2015 Ocak ve Nisan aylarını kapsayan üç aylık bir süreçte gerçekleştirilecektir. Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Efeler, İncirliova ve Germencik, Ziraat odaları, TARİŞ İncir Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nin ortak olarak yer aldığı projenin adını biz, 'Sessiz Kahraman' olarak koymuştuk. O bir kahraman, çünkü onun ismini koyan bu topraklar yüzyıllardır en zor şatlarda yaşamını sürdürmüş, aza kanaat getirmiştir. O bir kahraman, çünkü dünyanın en güzel meyvesi bu topraklardadır. Nice savaşlar, barışlar, yoksulluklar görmüş, yılmamış, bizi terk etmemiştir. Bu bölgede 30 bin ailenin hikayesi, kızının çeyizi, çocuğunun aşı olmuştur. İncir bir kahramandır, çünkü o müjdelenmiştir. O bu toprakların destanıdır. İncir, bu toprakların geçmişi ve geleceğidir” diye konuştu.

Projede İncirliova ve Germencik bölgelerinin pilot bölge olarak belirlendiğini kaydeden Kösoğlu, “İncir dezavantajlı topraklarda üretiliyor. Dezavantajlı derken sulama imkanının olmadığı, su ve rüzgar erozyonuna açık olan, hafif bünyeli toprak yapısının bulunduğu ve toprak derinliğinin az olduğu yerlerde incir tarımı yapılıyor. Bu bahçelerin hemen hemen yüzde 80'i dezavantajlı topraklarda bulunuyor. Toprak koruma önlemleri de yok denecek kadar az. Tüm bu dezavantajlarla birlikte iklimsel değişikliğin çok sık görülmeye başlandığı değişiklikleri hissettiğimiz senelerde, ciddi verim ve kalite düşüklülüğüne sebep oluyor. Bu düşüklük de kuraklık stresi ve arkasından toksin riskini getiriyor. İklim değişikliği senaryolarında Menderes havzası, iklim değişikliğinin en ciddi görüleceği bölgeler arasında yer alıyor. En önemli noktası da şu, bizim bu kalitede kuru inciri üretebileceğimiz, Türkiye'de ve dünyada başka hiçbir bölge yok. Bu havzada, Büyük ve Küçük Menderes havzasında yapılabiliyor. Başka gidecek hiçbir yeri yok incirin. Taze üretimi başka yerlerde yapılıyor ama kuru incir üretimi sadece bu bölgede yapılıyor. Bu çalışmamızın en büyük nedenlerinden birisi de kuru incir için bu bölgeyle sınırlı olması. Projemizin amacı, ekonomik ve sosyal açıdan yörenin en önemli geçim kaynaklarından birisi olan incirin, geçmişte olduğu gibi gelecekte de bizimle olabilmesi adına risk faktörlerini ortaya koymak. İncirin iklimsel değişiklikten en az şekilde etkilenmesini tedbirler ve oluşturulacak politikalarla sağlayabilmek adına durum tespiti yapmak kamuoyu oluşturmak, eylem planı hazırlamak, katkıda bulunmak” şeklinde konuştu.

Tanıtım toplantısına Tariş İncir Birliği Genel Müdürü Sacide Karabat, Germencik Belediye Başkanı Ümmet Akın, Ziraat odaları temsilcileri, il ve ilçe Tarım Gıda ve Hayvancılık müdürlükleri görevlileri, GEKA yetkilileri, Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Mahmut Nedim Barış, Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu çalışanları ve projede yer alanlar katıldı. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER