© Tarım Pusulası 2021

Aydın’da İncirde Ekşilik Böceği Mücadelesi Başladı

AYDIN’IN SİMGESİ HALİNE GELMİŞ MEYVELERİNDEN OLAN İNCİRE BÜYÜK ZARAR VEREN EKŞİLİK BÖCEĞİNE KARŞI ÇEKİCİ YEM TUZAKLARI MÜCADELESİ DE BAŞLADI.

Aydın’ın simgesi haline gelmiş meyvelerinden olan incire büyük zarar veren ekşilik böceğine karşı çekici yem tuzakları mücadelesi de başladı.
İncirde verimi azaltan ekşilik böcekleriyle mücadelenin kalite ve rekolte açısından büyük önem taşıması üzerine Aydın’da incir sezonu öncesi ekşilik böceğiyle mücadeleler başladı. Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İncirliova İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ege İhracatçı Birliklerinin işbirliğinde İncirliova ilçesinin Köprüova, İsafakılar, Beyköy, Arpadere ve Palamut mahallelerinden toplamda 13 bin 500 adet ekşilik böceği tuzağı dağıtımı gerçekleştirildi. Kuru incir üretiminde bahçeden depoya üretimin her safhasında etkili olan ve özellikle ihracatta ve insan sağlığında kuru gıdalarda ciddi sıkıntı oluşturan aflatoksin oluşumunda birinci derecede öneme sahip Ekşilik böcekleri ile biyolojik mücadele amaçlı tuzaklar dağıtıldı. Tuzaklar Ege İhracatçı Birlikleri, İl ve İlçe Müdürlüğü teknik elemanları gözetiminde mahalle muhtarları aracılığı ile incir üreticilerine ücretsiz dağıtılmak amacıyla teslim edildi. Çiftçilere uygulama hakkında da bilgiler verildi.
“İNCİRDE ÇOK ÖNEMLİ ZARARLARA YOL AÇIYOR”
Ekşilik böceklerinin kuru incirde verimi azaltan önemli zararlılardan olduğunu ifade eden Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Bircan, “Ekşilik böcekleri incirde gerek bahçe gerekse depolarda meyvede kalite ve ürün kaybına yol açarak önemli zararlar oluşturmaktadır. Bu zararlılar direk yaptıkları bu zararın yanı sıra başta aflatoksini oluşturan etmenler olmak üzere meyve içinin ekşimesine ve çürümesine yol açan pek çok zararlı hastalık etmenlerini meyveden meyveye bulaştırarak incirde çok önemli zararlara yol açmaktadırlar. Ekşilik böcekleri yılda 5-6 döl vermeleri ve bir dişi böceğin yaklaşık bin civarında yumurta bırakması sebebiyle üreme kapasitesi çok büyük olan zararlılardır. Tüm bunlar birleştiğinde kaliteli ve aflatoksinsiz incir üretebilmek için bu zararlılarla mücadele yapmanın kaçınılmaz olduğu görülmektedir” dedi.
“MÜCADELE NİSAN AYININ BAŞINDA BAŞLAMALIDIR”
Ekşilik böcekleriyle mücadelede çekici yem tuzaklarının kullanılması gerektiğini dikkat çeken Bircan, “Tuzakların Nisan ayının başında asılarak mücadeleye başlanması mücadelenin başarısı açısından çok önemlidir. Üreticilerimizin, ellerinde bulunan veya temin ettikleri tuzakları Nisan ayı başından itibarı ile asarak mücadeleye başlamaları ve hasat sonuna kadar mücadeleye devam etmeleri gerekmektedir. Sadece dikkat edilecek bir husus tuzakların ilek sineğine zarar vermemesi için İlekleme döneminde tuzakların kaldırılması ve son ilekten bir hafta sonra tekrar asılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER