© Tarım Pusulası 2021

Avrupa'ya tarım Türkiye'den gitti

Avrupa'da tarım ve hayvancılığı başlatan ilk çiftçilerin soyunun Türkiye'ye dayandığı ortaya çıktı.

Son 45 bin yıldır avcı-toplayıcı olarak hayatta kalan Avrupa kıtası halklarının, yaklaşık 8 bin 500 yıl önce Marmara Bölgesi'nden kıtaya giden yerleşimcilerden tarımı öğrendiği, zamanla yayılan bu bilginin İngiltere'ye yaklaşık 6 bin yıl önce vardığı belirlendi.

Almanya'nın Mainz kentindeki Johannes Gutenberg Üniversitesi'nden Joachim Burger ve Democritus Üniversitesi'nden Christina Papageorgopoulou, Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA isimli dergide araştırmalarının bulgularını ortaya koydu. 

Avrupa'nın demografisi değişti

Tarıma bağlı yaşam biçiminin Avrupa kıtasına ilk etkilerinin yoğun nüfus, yeni hastalıklar ve sağlık koşullarında kötüleşme olduğunu belirten araştırmacılar, kıtaya tarımı getiren yerleşimcilerin çoğunlukla Avrupalılarla doğrudan entegre olmadıklarını, gruplar arası etkileşimin sınırlı kaldığını tahmin ediyor.

Neolitik Devrim

Araştırmacılar bulgularına, Yunanistan ve Türkiye'de kazılarda bulunan iskeletlerdeki DNA örneklerini Avrupalılarla eşleştirerek vardı. Buna göre Neolitik (Cilalı Taş Devri) olarak bilinen dönemde Marmara üzerinden Balkan rotasıyla veya İber Yarımadası üzerinden Akdeniz yoluyla kıtaya varan yerleşimciler tarımın yanı sıra evcil çiftlik hayvanları da getirdi.

Isınmaları uzun sürdü

Buz Devri'nden beri bu kıtada yaşayan avcı ve toplayıcı halk ile yeni gelenler arasında "kültürel miras ve bilgi alışverişi" olduğunu belirten Antropolog Joachim Burger, birkaç yüzyıl içinde grupların birbirine ısınıp gruplar arası eş almanın başladığını söylüyor.

Araştırmaya katkıda bulunan University College London'ndan Mark Thomas, "Hâlâ bazı detayları bilmiyoruz fakat Avrupa'ya tarımın nasıl geldiği konusunda artık şüphe kalmadı. DNA analizi sayesinde Avrupa'daki Neolitik Devrim'i anlayışımız son 7 yılda kökünden değişti" diye konuştu.

Bereketli Hilâl

Yerleşik hayat, tarım ve hayvancılık bilgisinin Türkiye, Suriye, İran ve Irak'ın da içinde bulunduğu ve tarihçilerin Bereketli Hilâl ismiyle andığı bölgede en az 10 bin yıl önce var olduğu biliniyor. 

Araştırmacılardan Zuzana Hofmanova ve Susanne Kreutzer, "İlk çiftçilerin o bölgeden mi geldiklerinden emin değiliz fakat Avrupa'ya yerleşen ilk çiftçilerin Ege'nin kuzeyinden geldiğine ve kısa sürede Avrupa'yı değiştirdiğine eminiz" diyor. Ekip, 2009 ve 2013'teki çalışmalarında da, kıtadaki farklı DNA kökenlerinin nedenini araştırmıştı.

Günümüzden 5 bin yıl önce de doğu Steplerinden Orta Avrupa'ya yoğun bir göç dalgası yaşandığı biliniyor. Bu grubun, yukarıda sayılan diğer iki grubun da birleşimiyle birlikte bugünkü Avrupa'nın ataları olduğu tahmin ediliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER