“Ata Tohumu Ata Toprağında” proje tanıtım toplantısı yapıldı
TarımKarabük'teki yerel genetik kaynaklarının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen “Ata Tohumu Ata Toprağında” proje tanıtım toplantısı yapıldı.
100. Yıl Kültür Merkezinde düzenlenen proje toplantısına Vali Fuat Gürel, Karabük Milletvekili Niyazi Güneş, Safranbolu Kaymakamı Dr. Fatih Ürkmezer, Ovacık Kaymakamı Mehmet Zahid Doğu, İl Emniyet Müdürü Sırrı Tuğ, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Uzun, İl Genel Meclis üyeleri, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve çiftçilikle uğraşan vatandaşlar katıldı.
Bütün dünyada bitkilerin gen haritasının çıkartılıp geleceğe taşınması ile alakalı çok büyük gayretlerin sarfedildiğini ifade eden Vali Gürel konuşmasının devamında, “Ülkemizde de bitkilerin gen haritasının çıkartılması ile ilgili son dönemlerde bazı çalışmalar gündeme getirildi. Özellikle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde bazı önemli faaliyetler icra edildi. İl Tarım ve Orman Müdürümüz Çetin Ayvalık ve ekibi bu güzel çalışmayı hayata geçirdiler ve şimdi tanıtımını yapıyoruz. İsminide çok güzel seçmişler “Ata Tohumu Ata Toprağında”, unutulmamasını ve devam etmesini sağlayacak boyutta bir proje. Çocukluğumuzda, domatesin kokusunu 100 metreden hissederdik ama hibrit tohumlarla daha fazla ürün elde etmek adına bir kısım ürünlerimizden vazgeçtik ve maalesef bu kokuları hissetmez olduk. Allahtan çiftçilikle uğraşmaya devam eden annelerimiz-babalarımız var da o tohumları korumuşlar ve günümüze kadar gelmesine sebep olmuşlar. Bu proje ile bölgemizde neyimiz varsa bu tohumların tebpit edilmesi ve üretilmesi ile alakalı inşallah önümüzdeki süreçte çalışmaar devam edecek. Bölgemizde demir-çelik sektörünün çok yoğun olmasından kaynaklı insanlarımız sabit bir gelir elde etmek adına köylerden şehirlere göç edildi. Köylere gittiğimizde sadece birkaç yaşlı vatandaşımızı görebilmekteyiz. Bu konu sadece Karabük ilimize has bir konu değil bütün Türkiye’de benzer sorunlar yaşamaktayız. Aslında insanlarımız şehirde kazandıklarının çok daha fazlasını akılcı ve düzenli bir tarımla köylerde kazanabileceklerini biliyorum, bende bir köylü çocuğuyum. Bir taraftan kültür miraslarımızı korurken diğer taraftan atalarımızdan bize kalan bu ürünleri koruyup geleceğe, çocuklarımıza taşımamız gerekiyor. Bu ürünler yöremizde yıllarca üretildiği için bu yörenin iklim şartlarına uyumlu, bu yörenin topraklarında yetiştirilebilen ürünler. Onun için tohumları ekerek, ürünler alıp, çocuklarımıza bırakmalıyız. Bu proje ile ilimizde bir farkındalık oluşacak, önümüzdeki yıllarda bu ürünler için belki tarla günleri, hasat günleri gibi bir kısım etkinliklerle de taçlandırıp vatandaşlarımızın ilgisini bu konuya çekmiş olacağız. Projeyi hazırlayan arkadaşlarımıza teşekkür ederim. Hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.
Proje tanıtım toplantısı Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Funda Arslanoğlu’nun “Gizli Hazine: Tohum” konulu sunumunun ardından sona erdi.
İlginizi Çekebilir