Aspir ve Analiz Anlatıldı
Tarım0
Konya-Karaman Bölgesi Tarım Kooperatifleri Birliği tarım danışmanlığı eğitimleri kapsamında Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Endüstri Bitkileri Ana Bilim Dalı Başkanı ve Türkiye Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem, Kooperatif Başkanı Seyit Mehmet Dağ, Ziraat Mühendisleri Zehra Betül Boztaş ve Hatice Sarı, Sarayönü Süt Üreticileri Birliğinde çiftçilerle bir araya geldi.
Sarayönü İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Karlı, Ladik Kooperatif Başkanı Ahmet Gezer, Başkan Yardımcısı Mustafa Çoban, Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, Sarayönü Ziraat Odası ve çiftçilerin katılımıyla gerçekleşen eğitimde, aspir tarımı ve önemi, buğday tarımının ekimden hasadına kadar yetiştirme teknikleri ve toprak analizinin önemi ile toprak örneğinin alınması hakkında bilgi verildi.
Toplantıda aspir tarımını anlatan Prof. Dr. Fikret Akınerdem, "Aspir yağlık bir ürün olduğu için, sanayide yağ elde etmek üzere değerlendirilir. Yağ elde edilmesinde, ayçiçeği işleyen tüm makineler aspir işlemeye elverişlidir. Herhangi bir makine değişikliğine gerek yoktur. Aspir tarımındaki en önemli avantaj; buğday-arpa tarımında, toprak hazırlığından ürünün depolanmasına kadar geçen sürede kullanılan bütün alet ve ekipmanların bu bitkinin tarımında da kullanılabilmesidir. Belki de bu özelliğinden dolayı üreticiler tarafından benimsenmesi daha kolay ve çabuk olacaktır. İlimizde milyonlarca dekar nadas alanımız bulunuyor ve bu nadas alanlarını değerlendirilmesi gerekiyor. Biz çiftçiye 'buğday ekmesin' demiyoruz. Sadece, buğday ekmediği sene Aspir eksin. Ayrıca yağ alındıktan sonra geriye kalan küspe içerdiği % 22-24 protein nedeniyle iyi bir hayvan yemi olarak değerlendirilmektedir. Aspir yağı %100 doğal, %100 sağlıklıdır. Anti-oksidan etkiye sahiptir. Kabızlığa karşı faydalıdır. Vücutta bireken fazla yağları eritmeye, metabolizmayı hızlandırmaya, doğum sonrası çatlakları azaltmaya cildi nemlendirme ve yenilemeye, damar sertliğini önlemeye, kolesterol ve yağ şekerini dengelemeye yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Başta prostat ve göğüs kanseri olmak üzere kansere karşı koruyucudur. Nadasa bıraktığınız alanlara aspir ekerek hibe desteğinden de yararlanabilirsiniz. Kıraç alanda dekarda 200 kg, sulak alanda 400 kg verim almak mümkün. Ortalama 1 liraya alıcı bulan aspire, devlet kilo başına 45 krş, her dekara 10 TL destek veriyor. TKDK'ya proje hazırlayan ve aspir eken çiftçimize 26 farklı arazi ekipmanı %50 hibe ile verilmektedir" dedi.
Toprak analizinin önemi ve analiz için örnek alımını anlatan Ziraat Mühendisi Zehra Betül Boztaş, "Bitkiler de insanlar ve hayvanlar gibi gelişmeleri için beslenmek zorundadır. Bitkiler besinlerinin büyük bir kısmını topraktan kökleri aracılığıyla alırlar. Toprakta yetiştirilen bitkilerin ihtiyacını karşılayacak miktarda besin maddesi yoksa, gübreleme aracılığı ile toprağa bitki besin maddesi verilmesi gerekir. Atılan gübre az olursa iyi ürün elde edilmez. Gereğinden fazla gübre atılması ise hem ürün için zararlı hem de çiftçi için gereksiz harcamadır. Ayrıca hangi çeşit gübrenin atılması gerektiğini bilmekte de fayda vardır. Yanlış ve fazla atılan gübreler toprağın çoraklaşmasına daneden olur. İşte bu hatalara düşülmemesi için toprağın hangi çeşit gübreye ne miktarda ihtiyacı olduğunun bilinmesi gerekir. Bu ise tarlada n alınan toprak numunelerinin laboratuvarda analiz edilmesiyle anlaşılır. Toprak analizi yaptırmazsak bitkinin ihtiyacından az gübre atarsak verim azalır. Bitkinin ihtiyacından fazla gübre atarsak, gübre parası ziyan olacağı gibi yine verimde düşer. Gübre çeşidi yanlış ise ürünü yatırabilir, kurutabilir, verimden düşürebilir. Toprağın tuzluluk oranı artar ve ömrü azalır" şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir