© Tarım Pusulası 2021

Aslanapa İlçesinde Macar Fiği Tarla Günü Düzenlendi

Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Kurt; "Talebe göre birlikte üretelim modeli ile mülkiyet hakkına dokunmadan, 900 dekarlık alanda toplu ekim ile Çamırdık köyünde bir nevi arazi toplulaştırmasını hayata geçirdik" dedi.

Kütahya'nın Aslanapa ilçesi Çamırdık Köyü'nde düzenlenen macar fiği tarla etkinliğe; Vali Dr. Ömer Toraman, Aslanapa Kaymakamı Vekili Şeref Gülyer, Aslanapa Belediye Başkanı Gökhan Gürel, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Kurt, Çamırdık Köyü Muhtarı Yılmaz Bayhan, kurum ve kuruluşlarımızın temsilcileri, çiftçiler ile İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personelleri katıldı. 

İl Özel İdaresi iş birliğiyle 66 çiftçiye 7 bin 200 kg. tohum dağıtıldığını belirten Kütahya Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Kurt; yem bitkilerinin 43 bin 200 TL bütçe kullanılarak 900 dekar alanda ekim gerçekleştiğini, projenin çiftçilere 350 bin TL katma değer sağlayacağını söyledi. İl Müdürü Kurt; macar fiği projesi ile hayvancılığın en önemli girdilerinden biri olan yem maliyeti kalemine katkı sağlamış olmakla birlikte, gerek nadas alanlarının daraltılması gerekse münavebeli tarım uygulamalarında macar fiği tarımını teşvik ederek ekim alanlarının daha etkin kullanmasına olanak sağlandığını belirtti. 

Talebe göre birlikte üretelim modeli ile ürün bazında 900 dekar alanda toplu ekim sağlanarak arazi toplulaştırmasını mülkiyet hakkına dokunmadan toplu üretim ile bir nevi gerçekleştirildiğini belirten İl Müdürü Kurt projenin çiftçilerimize hayırlı uğurlu olmasını diledi.  

İl Genel Meclisi tarafından 2019 yılında tarıma 1 milyon 222 bin TL bütçe ayrıldığını paylaşan İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, Aslanapa'da iki büyük projenin hayata geçirildiğini aktardı. 

Üretimin önemine dikkat çeken Vali Dr. Ömer Toraman, fiğ ekimiyle birlikte nadasa bırakılan alanların azaldığını; toplulaştırma çalışmalarında ciddi mesafeler kat edildiğini kaydetti. 

Rekoltede artış beklendiğini ifade eden Vali Dr. Ömer Toraman, "Çiftçimiz inşallah emeğinin karşılığını ziyadesiyle alacak" dedi.

Projenin hayata geçirilmesinde başta kurumlar olmak üzere çiftçilere ve eşlerine teşekkür eden Vali Dr. Ömer Toraman, "Siz talep etmez, projeyi hayata geçirmezseniz bu tabloyla karşılaşamayız. Projelerin hayata geçmesindeki katkınız her şeyin üstünde. Proje sahalarımızı daha da geliştireceğiz. İl Özel İdaresi vatandaşımızın menfaatine olan her işte bütün gücüyle gayret göstermeye hazır. Nadasa bırakılan alanları bu projelerle daraltmamız, toprağımızı ekmemiz lazım. Ne kadar çok üretirsek o kadar refahımız artacak" diye konuştu. 

35 çiftçinin 500 dekarlık alanda toplu ekim gerçekleştirdiği Yağlık Ayçiçeği Projesi ekim alanının da gezildiği etkinlikte, Macar Fiği tarla günü, yapılan hasadın ardından verim ilanının ardından sona erdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER