© Tarım Pusulası 2021

Aşırı sıcak ve poyraz pamuk rekoltesini artırdı

İklim değişikliği nedeniyle sıcaklığın mevsim normallerinin üzerine çıkması ve poyrazın etkisiyle Batı Akdeniz bölgesinde pamuk rekoltesinde artış yaşanıyor ve hasat 15 gün erkene çekildi.

Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Yıldız, 2020-2021 ekim sezonunda Aksu, Serik ve Manavgat bölgelerinde 40-45 bin dönüm alanda pamuk ekimi gerçekleştiğini belirtti. Bu sezon hasat döneminde pamukta geçen yıla göre 2 bin ton daha fazla pamuk rekoltesi beklendiğini ifade eden Yıldız, şunları kaydetti. “2021 yılında bölgemizde 40-45 bin dönüm arasında pamuk ekim gerçekleşti ve 14 ile 16 bin ton arası kütlü pamuk alımı öngörülüyor. Bu sezon iklim değişikliği nedeniyle sıcaklar mevsim normallerinin üzerinde seyretti. Sıcak ve sürekli poyraz esmesi de pamuk üretiminde rekolteyi arttırdı.’’

Ayrıca bu yıl alınan zirai önlemler ve sıcaklıklar nedeniyle pamuk ekili alanlarda pamuk zararlılarıyla mücadelede de olumlu sonuçlar gösterdiğini anlatan Yıldız, ‘’Önceki yıllara göre bu yıl pamuk bitkilerinde ciddi hastalıklarla karşılaşılmadı. 2021 yılında sıcaklıklar ve poyrazla birlikte verimi artan çiftçi zararlılarla daha az mücadele etse de girdi fiyatlarının aşırı artmasından dolayı da ciddi sıkıntılar yaşadı’’ dedi.

Pamuk üreticisinin girdi maliyetlerinin sürekli artması nedeniyle pamuk rekoltesindeki sevincini yaşayamadığını anlatan Genel Müdür Hasan Yıldız, şöyle devam etti.

‘’ANTBİRLİK olarak tedarikçiden Ocak 2021’de 118 Lira olan 50 kg’lık ÜRE (Gübre) toptan alım fiyatı en çok kullanılan Haziran ve Temmuz aylarında 225 Liraya, daha az gübre kullanılan Eylül ayında ise 219 oldu.

-Üretici 8-10 Lira fiyat bekliyor

Antalya’nın Aksu, Serik ve Manavgat ilçelerinde 2020 yılında 14 bin ton kütlü pamuk alımı gerçekleştiren ve üretici ortaklarına 72 milyon lira ödeme yapan ANTBİRLİK üretici ortaklarının Pamuk Borsası’nın ön alım fiyatlarını beklediğini ifade eden Yıldız, şunları kaydetti.

‘’Geçen 2020 yılında kütlü pamuk fiyatı 1 lira 20 kuruş devlet desteği ile 7 lira 20 kuruş olmuştu. 2021 yılında ön fiyat açıklamak için Pamuk Borsasının kütlü pamuk fiyatını belirlemesini bekliyoruz. Tahmini olarak 8-10 lira arası bir fiyat öngörülüyor.’’

Pamuk bitkisinin her dönemde büyümesi, gelişmesi için en önemli faktörün sıcaklar olduğunu anımsatan Antbirlik Genel Müdürü Hasan Yıldız, ‘’Bu yıl yaşanan ve birçok orman yangınlarına neden olan aşırı sıcaklar, pamuk üreticisinin yüzünü güldürdü. Aşırı sıcaklar ve poyraz rekolteyi artırırken pamuk hasadını da önceki yıllara göre 15 gün erkene çekti. Bu yıl pamuk hasadı 15 gün önce başlayarak çiftçiye olumlu yansıyacak’’ diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER