© Tarım Pusulası 2021

Aşılı Ceviz Fidan Üretimi Uygulamaları Anlatıldı

MERSİN ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ'NDE, FİDANLIK VE TOHUM İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI TARAFINDAN YAPILAN 'UYGULAMALI AŞILI CEVİZ FİDAN ÜRETİMİ EĞİTİM SEMİNERİ' BAŞLADI.

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü’nde, Orman Genel Müdürlüğü ?Fidanlık ve Tohum İşleri Dairesi Başkanlığı’nın başlattığı ’Uygulamalı Aşılı Ceviz Fidan Üretimi Eğitim Semineri’ gerçekleştirildi.
Silifke’de başlayan seminere, Fidanlık ve Tohum İşleri Dairesi Başkanı Salim Sığırcı, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Yaşar Akça, Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, Orman Genel Müdürlüğünden Şube Müdürleri ve personel katıldı.
Seminerin açılışında konuşan Müdür Abit Baca, Genel Müdürlüğün gelir getirici türlerle yapılan ağaçlandırma çalışmalarının önemine vurgu yaparak, ceviz fidanı üretimine önem verdiklerini ve 2014 yılında Mersin orman fidanlıklarında 200 bin adet ceviz fidanı üretilerek toprakla buluşturulduğunu söyledi. Baca, 2015 yılında ceviz fidanı üretimimizin 260 bin programlandığını ve bunun 20 bin adedinin aşılı olarak üretileceğini kaydetti.
Fidanlık ve Tohum İşleri Dairesi Başkanı Salim Sığırcı ise Genel Müdürlüğün aşılı ceviz fidan üretimine büyük önem verdiğini vurgulayarak, aşılı ceviz fidan üretiminin arttırılması ve fidanlıklarda ceviz aşılama konusunda bilgi birikimi ve deneyiminin artırılması amacıyla Uygulamalı Aşılı Ceviz Fidan Üretimi Eğitim Seminerinin faydalı olacağını belirtti.
Konuşmaların ardından Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Yaşar Akça, ’Aşılı Ceviz Fidanı Üretimi’ ile ilgili sunum yaptı. Sunumda Akça, dünyada ve Türkiye’de mevcut durum, tohum kaynağı, çöğür yetiştiriciliği, fidan çoğaltma aşı yöntemleri, fidan standartları, fidanların lojistiği, çeşit değiştirme aşıları konularında sunumlarını yaptılar.
Daha sonra çoğaltma aşıları ile ilgili uygulamalı eğitime geçildi. Bu eğitim de Mut Orman Fidanlığında yapıldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER