Arpada hasadın sonuna doğru…
TarımTZOB Genel Başkanı Bayraktar: Buğdayın ardından ülkemizin en fazla ürettiği tahıl olan arpada, bu yıl rekolte artışı üreticimizi sevindirse de fiyat üzdü
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğdayın ardından ülkemizin en fazla ürettiği tahıl olan arpada, bu yıl rekolte artışının üreticiyi sevindirse de fiyatın üzdüğünü bildirdi.
Bayraktar, dünyada tahıl üretimi içinde dördüncü olan arpanın, Türkiye’de buğdaydan sonra ikinci sırayı aldığını kaydetti. Arpanın, dünya ve Türkiye için önemli bir tahıl niteliği taşıdığını vurgulayan Bayraktar, arpanın özellikle hayvansal üretimde temel yemlerden biri olduğunu belirtti.
Şemsi Bayraktar, 2013-2014 sezonunda yurtiçinde tüketilen 7,4 milyon ton arpanın, 6,3 milyon tonunun yemlik olarak, 544 bin tonunun tohumluk olarak, 242 bin tonunun endüstriyel, 74 bin tonunun gıda olarak insan beslenmesinde kullanıldığını bildirdi.
Geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle arpa üretiminin 6,3 milyon tona indiğini, bu yıl iklim şartlarının iyi gitmesiyle rekoltenin, yüzde 27 artışla 8 milyon tona çıkmasının beklendiğine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
“Dünyada 140 milyon ton dolaylarında arpa üretiliyor. Bu sene 138,5 milyon ton arpa üretimi bekleniyor. Dünyada üretilecek 138,5 milyon ton arpanın 58,5 milyon tonunu Avrupa Birliği (AB) ülkeleri karşılayacak gibi görünüyor. Tahminlere göre, Rusya, 16,5, Avustralya 8,6, Kanada 7,7, Ukrayna 6, ABD 4,3, Arjantin 3,4 milyon ton arpa üretecek. Türkiye, arpa rekoltesinde 8 milyon tonu yakalarsa, dünya üretimindeki payı yüzde 5,8’e çıkacak.
-Belçika kadar alana arpa ekiliyor-
Ülkemizde her bölgede üretimi yapılan arpa, tarla ürünleri içinde ekim alanı ve üretim miktarı bakımından ikinci sıradadır. Özellikle İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri, arpa üretiminde öne çıkmaktadır. Son 5 yıla bakıldığında arpa ekim alanlarının ortalaması 2,83 milyon hektardır. Bu alan, Belçika’nın, Ermenistan’ın, Arnavutluk’un yüzölçümüne yakın bir rakamdır. Son 5 yıllık ortalama üretimimiz 7,2 milyon ton civarındadır. Üretim artırılmalıdır.”
-“Üreticimiz arpayı TMO fiyatının altında bir fiyatla satıyor”-
Arpa üretiminin tüketimi ancak karşıladığını, bazı yıllarda yaşanan kuraklık yüzünden üretim düşüşünün ithalatla kapatıldığını vurgulayan Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Hasadın başlangıcından bu yana gerçekleşen aşırı yağışlar nedeniyle arpada bazı bölgelerde sararmalar görüldü. Bu durum kalitede düşüklüğe yol açmıştır. Odalarımızdan alınan bilgilere göre, kalitenin düşük olması ve bu sene rekoltenin yüksek olacağı beklentisi, serbest piyasada fiyatın gerilemesine neden olmuştur. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) müdahale alım fiyatını açıklaması, üreticiyi tüccarın eline bırakmaması sevindiricidir. Fakat kalite düşüklüğü ve ürün fazlalığı nedeniyle üreticimiz arpayı TMO fiyatının altında bir fiyatla satmaktadır.
TMO, bu sene arpa alım fiyatını kilogramda 64,5 kuruş olarak açıklamıştır. Arpa fiyatı, son bir yılda yüzde 13,2 azalarak kilogramı 69,4 kuruştan 60,2 kuruşa indi.
Ticaret borsalarında da durum aynıdır. Konya, Polatlı ve Eskişehir ticaret borsalarında yüzde 9,5 ile yüzde 13 arasında gerilemiştir. Arpa en son Konya’da kilogramı 62,8, Polatlı’da 60,7, Eskişehir’de 61,6 kuruştan işlem görmektedir.
Odalarımızdan aldığımız bilgilere göre, üreticimiz, arpayı, Konya bölgesinde kilogram başına 55 kuruş ile 62 kuruş, Polatlı’da 55-58 kuruş, Eskişehir’de 55-65 kuruş arasında peşin fiyata tüccara satmaktadır.
Arpada hasat yüzde 81, buğdayda yüzde 68 oranında bitti. TMO, alım merkezlerini, kapasitesini ve mesai saatlerini artırır, pazar günleri de alım yaparsa çiftçimiz tüccara yönelmek zorunda kalmaz. Ürününü TMO’ya verir. Çiftçimiz, ürününü bir an önce elden çıkarmak ve paraya dönüştürmek, üretim sezonu boyunca yaptığı harcamaların ve emeğinin karşılığını almak, borçlarından kurtulmak istiyor.”
İlginizi Çekebilir