Arpa ve Buğday Tarlalarında Kök ve Kökboğazı Çürüklüğü Hastalığı Görüldü
TarımUşak’ta 2016 yılında hububat tarlalarında gerek Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne yapılan çiftçi şikayetleri, gerekse teknik elemanlarınca yapılan sürvey çalışmaları neticesinde kök ve kökboğazı çürüklüğü hastalığının arttığı görüldü.
Kök ve Kökboğazı Çürüklüğüne neden olan etmenler, Fusarium spp., Bipolaris sorokiniana, Rhizoctonia spp. Pseudocercosporella herpotrichoides gibi toprak kökenli ve tohumla da taşınabilen birden fazla funguslardan ( mantari hastalık ) oluşmaktadır. Bu üretim sezonunda iklimin mevsim normalleri dışında yaşanması neticesinde arpa ve buğdaylarda çimlenme ve sürme gecikmiş, gelişmesini normal düzeyde tamamlayamayan hububatlar hastalığa duyarlı hale gelmiştir.
Uşak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada; Hastalığın yaygınlaşmasında iklimsel etmenlerin yanında çiftçilerimizin münavebe koşullarına uymaması her yıl aynı tarlada üst üste hububat yetiştiriciliği yapması hastalık etmeni fungusların o tarlada yoğunluğunun artmasına neden olmaktadır. Hastalığa neden olan fungusun kesin tanısı laboratuvar ortamında yapılabilmektedir, ancak bitkilerde erken sararmalar, kökboğazında bal rengi sararmaları takiben koyu kahverengi lekelenmeler ile bitkilerde gelişi güzel sağa sola yatmalar, köklerde kararmalar hastalığın tipik belirtileridir. Hastalık şiddetli olduğu zamanlarda % 50 ye yakın verim kayıplarına neden olur.
İlginizi Çekebilir