© Tarım Pusulası 2021

Aronya Üreticileri Teknik Gezide Buluştu

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen “Uzaklarda Arama Aronya Meyvesi Yalova’da” projesi kapsamında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Aronya yetiştiricilerini Bursa’da bulunan Aronya meyve suyu işleme tesisine teknik geziye götürdü.

Yalova’da yaklaşık 26 dekar alanda desteklenen Aronya yetiştiricileri Bursa’da bulunan Sesler Gıda Şirketinin meyve suyu üretim tesisinde Aronya meyvesinden yapılan şıra ve reçel ürünlerini incelediler. Çiftçiler, aronya meyvesinin ülkemizde endüstriyel olarak işlenmesinden memnun olduklarını ve bundan sonraki süreçte aronya yetiştiriciliğine daha umutla bakacaklarını belirttiler. Sesler Şirketler Grubu yönetim kurulu başkanı Muzaffer Köse de; “Aronya yetiştiricilerini ağırlamaktan mutlu olduklarını, Aronya meyvesinden elde ettikleri şıra ve reçeller için iki yıl önce yurtdışından taze meyve ithal etmek zorunda kaldıklarını, bu süreçte de birçok engelle karşılaştıklarını belirterek, Yalova’da yetiştiriciliğine başlanan Aronya meyvesinin kendileri içinde umut olduğunu belirtti. Muzaffer Köse, üretimin artması için Aronya meyvesinin ülke insanına tanıtılması ve meyvenin sağlık açısından çok önemli faydalarının halkımıza aktarılması için tüm resmi ve sivil toplum kuruluşlarına görevler düştüğünü ifade ederek, çitçilerimizle birlikte önümüzdeki süreçte önemli mesafeler alacaklarını söyledi.

Birçok ülkede sağlık meyvesi olarak bilinen ve tüketilen Aronya meyvesi kuru meyve olarak tüketilebildiği gibi meyve suyu veya reçel olarak da sofralara sunulabiliyor. Devlet eliyle araştırılarak bilimsel olarak sağlık açısından faydalı olduğu tespit edilen Aronya meyvesinin Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından 2012 yılında yetiştiricilik çalışmalarına başlandığı biliniyor. Aronyanın insan sağlığına etkisi üzerine yapılan çalışmalar sonucunda, meyvelerinin antioksidan kapasitesi ve antosiyanin miktarı bakımından diğer üzümsü meyvelere göre daha yüksek değere sahip olduğu, yapılan bilimsel çalışmalarla birçok hastalığın oluşmasında önleyici ve tedavisinde olumlu katkılar sağladığı tespit edildi.

Aronya İşleme Tesisi ziyaretinin ardından teknik geziye katılan diğer meyve yetiştiricileri ve teknik personellerle buluşan aronya yetiştiricileri Bursa İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünden meyvecilik konusunda uzman bir Mühendis refakatinde Bursa’nın önemli meyve üretim merkezlerinden biri olan Gürsu ilçesine bağlı Samanlı köyündeki örnek meyve bahçelerini gezerek incelemelerde bulundular ve bilgiler aldılar.

Kendileri için dolu dolu ve çok yararlı bir gün geçirdiklerini söyleyen çiftçiler İl Müdürlüğüne düzenledikleri geziden dolayı teşekkürlerini ifade ettiler.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER