Armutlu’lu Çiftçilere 50 Bin Çilek Fidesi Dağıtıldı
Desteklemeler"Yalova İlinde Meyvecilik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında Armutlu İlçesine bağlı Selimiye Köyü, Fıstıklı Köyü ve Mecidiye Köyü'nde tarımsal faaliyet yapan 11 çiftçiye %75 Yalova İl Özel İdaresi ve %25 çiftçi katkısıyla 10 dekar alan için 50 bin adet mavi sertifikalı "Albion" çeşidi çilek fidesi dağıtıldı.
"Yalova İlinde Meyvecilik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında Armutlu İlçesine bağlı Selimiye Köyü, Fıstıklı Köyü ve Mecidiye Köyü'nde tarımsal faaliyet yapan 11 çiftçiye %75 Yalova İl Özel İdaresi ve %25 çiftçi katkısıyla 10 dekar alan için 50 bin adet mavi sertifikalı "Albion" çeşidi çilek fidesi dağıtıldı.
Belediye kapalı pazar yerinde düzenlenen dağıtım programına Armutlu Kaymakamlığına vekalet eden Termal Kaymakamı Soner Erol, İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel, Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Selahattin Aras, İl Müdür Yardımcısı Selçuk Yaman, Armutlu Belediye Başkanı Mustafa Tokat, Armutlu Meslek Yüksek Okulu Müdürü Serhan Mantoglu, Emniyet Amiri Şafak Önder Çelebi, Jandarma Komutanı Süleyman Eski, Ak Parti İlçe Başkanı Ayhan Demirelli, MHP İlçe Başkanı Ömer Ermutlu, İyi Parti İlçe Başkanı Türkan Özkaya, Yazı İşleri Müdürü Ahmet Malatya, İlçe Mal Müdürü Ekrem Çankaya, İl Genel Meclisi Üyesi Atalay Beştaş, Belediye Meclis Üyesi Osman Aslan, Belediye Meclis Üyesi Halit Seçmen, İlçe Müdürü M. Fatih Kayalı ile teknik personeller ve proje yararlanıcısı çiftçiler katıldı.
İl Müdürü Suat Parıldar, Çilek Fidesi Dağıtım Programında yaptığı konuşmada çileğin ana vatanı ve yetiştiriciliği ile ilgili bilgiler verdikten sonra; "İlimizde arazilerimiz küçük ve parçalı yapıda olduğundan birim alanda daha fazla getirisi olan tarımsal ürünlerin yetiştirilmesi için çalışmalar yürütülmektedir. Birim alanda ekonomik olarak getirisi yüksek olan süs bitkileri, açıkta ve örtüaltı sebze ve meyve üretimi önemli bir yer tutmaktadır.
İlimizdeki tarımsal potansiyelin değerlendirilmesi, kırsal alanda yaşayan insanların gelir getirici tarımsal faaliyetlere yönlendirilmesi bakımından köy bazlı üretim havzaları oluşturulmakta ve bu kapsamda üretime yönelik girdilerin temini ile uygulama örnekleri oluşturulmasına destek sağlanmaktadır. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı, Yalova İl Özel İdaresi ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından sağlanan mali destekler ile projeler uygulanmaktadır.
Bakanlığımızın uygulamaya koyduğu il özel projeleri kapsamında yürütülen projeler tarım sektörümüze önemli katkılar sağlamıştır. Bu katkıyı yerel kamu kaynaklarıyla desteklemek amacıyla ilimizin en önemli tarımsal faaliyeti olan meyveciliğin ilimizde biraz daha geliştirilmesi, atıl arazilerin meyvecilik tarımına kazandırılması ve tarım dışına çıkışların önlenmesi amacıyla "Yalova İlinde Meyvecilik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi Projesi" uygulanmaktadır. 2017-2022 yılları arasında uygulanan bu proje kapsamında ilimiz genelinde 710 çiftçimize 2047 Dekar alan için 789.144 Adet fidan/fide dağıtımı yapılarak 2,3 Milyon TL kamu hibe desteği sağlanmıştır. İlimizde tarım arazilerini korumak ve tarımsal üretim amaçlı kullanılmasını sağlamak amacıyla uygulanan projeyle son 6 yılda zeytin alanlarımız haricindeki meyvecilik alanımızın (18.759 Dekar) % 11'i kadar yeni meyve bahçe tesisi kurulmuştur.
İl Müdürlüğümüz tarafından İl Özel İdaresi Destekleri ile yöreye uygun, verimi yüksek, tüketici talebini göz önüne alınarak 2013 yılından beri çilek yetiştiriciliği geliştirmek üzere destek sağlanmaktadır. Bu kapsamda İlimizde Sermayecik köyü bir model olmuştur. Bu modeli özellikle Armutlu ilçemizin Fıstıklı, Hayriye, Selimiye ve Mecidiye köylerinde yaygınlaştırarak Çilek havzası oluşması sağlanacaktır. (Sermayecik köyünde San Andreas çeşidi, diğer köylerimizde Albion çeşidi tercih edilmektedir.)
İlimiz büyük pazarlara yakınlığı ve özellikle yaz döneminde turizm amaçlı artan nüfus yoğunluğu nedeniyle çilek üretiminde cazip fiyatlar sunmaktadır. Mayıs ayından Ekim ayı sonuna kadar devam eden altı aylık periyotta, pazara sürekli çilek sunma imkânı bulunmaktadır. Yapılan etüt çalışmalarıyla çilek yetiştiriciliğine uygun toprak ve iklim yapısına sahip köylerimizde, çilek yetiştiriciliğini teşvik etmek amacıyla öncelikli olarak Armutlu ilçemize bağlı köylerimiz desteklenmektedir.
2022 yılı ilkbahar döneminde Armutlu İlçemize bağlı Selimiye Köyü, Fıstıklı Köyü ve Mecidiye Köyü'nde tarımsal faaliyet yapan 11 çiftçimize 10 Dekar alan için 50.000 adet mavi sertifikalı "Albion" çeşidi çilek fidesi temin edilerek çiftçilerimize dağıtılacaktır. Projede sağlanan kamu desteği 75.000 TL olarak gerçekleşecektir. Bu proje ile birlikte Armutlu ilçemizde çilek üretim havzası oluşturulması amacıyla 2017 yılından günümüze kadar 66 çiftçimize 54 Dekar alan için 294.900 adet sertifikalı çilek fidesi dağıtımı yapılarak 267.945 TL hibe desteği sağlanmış olacaktır.
Bugün dağıtımını yapmış olduğumuz çilek fideleriyle birlikte 2017-2022 yılları arasında Yalova İl Özel İdaresi desteğiyle aralarında çilek üretim havzası potansiyeli taşıyan Armutlu ilçemize bağlı Mecidiye, Selimiye, Hayriye ve Fıstıklı Köylerimiz de dahil olmak üzere 120 çiftçimize 131 Dekar alan için 677.600 Adet sertifikalı çilek fidesi dağıtımı yapılarak 493.732 TL hibe desteği sağlanmış olacaktır.
İlimizde 2021 yılı TÜİK verilene göre 302 dekar alanda 865 ton çilek üretilmektedir. Bunun 187 dekarı (%62) Sermayecik köyümüzdedir. Armutlu ilçemizde ise 60 dekar alanda 180 ton çilek üretilmektedir. 2022 yılı için çilek üretimi tahmini beklentimiz ise, 350 dekar alanda 1000 tonun üzerine çıkmasıdır.
Armutlu İlçemize 2008-2022 yılları arasında Bakanlığımız, Yalova İl Özel İdaresi ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı desteğiyle 190 çiftçimize 405 Dekar alanda 260.566 birim proje ürünü için 3.471.144 TL kamu hibe desteği sağlanmıştır. Uygulanan projeler arasında Meyvecilik faaliyetleri, Zeytinde Periyodisite, Tıbbi Aromatik Bitki, Organik Tarım, Yem Bitkileri, Genç Çiftçi Projeleri, Kırsal Kalkınma Yatırımları, Basınçlı Sulama Sistemleri, Makine Ekipman Desteği, Kaz Yetiştiriciliği, Koyun-Keçi Verimliliğini Geliştirme, Balıkçı Barınakları Dip Tarama Faaliyeti, Balık Ağı Donama Atölyesi Kurulumu ve Buz Üretim Makinası alımı gibi çok çeşitli tarımsal faaliyetler yer almaktadır.
Diğer bütün projelerimizde olduğu gibi bu projemizde de bizleri yalnız bırakmayan ve desteklerini esirgemeyen Sayın Valimize, Kaymakamımıza İl Özel İdare Meclis Başkanı ve üyelerine, Özel İdare Genel Sekreterimize, projede emeği geçen başta çiftçilerimiz olmak üzere İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyor, çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Ürününüz bol, kazancınız bereketli olsun" dedi.
Suat Parıldar’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel de yaptığı konuşmada üretimin önemine değinerek çiftçilerin üretimden vazgeçmemeleri için İl Özel İdaresi olarak verdikleri desteği her yıl artırarak vermeye devam ettiklerini ifade etti.
Kaymakam Soner Erol'da yaptığı konuşmada özetle "Beş karış toprağımız varsa hepsini ekeceğiz 11 üreticimiz de 1 kadın üreticimiz var onu ayrıca tebrik ediyorum. Herkese teşekkür ediyorum. Tarım teknolojilerini kullanarak, bilimi kullanarak tarım yapmamız gerekiyor. Bu yolda ilerlemeliyiz" dedi.
Konuşmaların ardından proje yararlanıcısı 11 çiftçiye Çilek Fideleri protokol üyeleri tarafından teslim edildi.
İlginizi Çekebilir