© Tarım Pusulası 2021

Arıcılıkta Yeni Aktör; Kadın Çiftçiler

Arıcılık sektörünün tarım ekonomisinde önemli bir yeri vardır.

Sektör, insanoğlunun ehlileştirdiği arı ile binbir çiçekten binbir zahmetle ürettiği yaşamsal gıda olan balı yine insanoğluna sunmaktadır. Bu anlamda, bu alandaki ihtisaslaşma büyük önem arz etmektedir. Özellikle hayvansal gıdalar içinde önemini zirvede tutan bu yaşamsal ürünün üretilmesinde, üretim koşullarının ve veriminin yükseltilmesinde mesleğin eğitimi önemlidir. Meslek tam anlamıyla usta çırak ilişkisiyle ancak öğrenilebilmekte ve ailelerde geleneksel tarzda sürdürülmektedir. Üretim aşamalarında fazlaca fiziksel bir güç gerektirmeyen bu sektörün, yeni aktörleri olma yolunda son dönemlerde kadın girişimciler ön plana çıkmaktadır.

Bu çerçevede, Erzurum'da çeşitli ilçelerde başlayan arıcılık eğitimi ve eğitimin akabinde yapılan sertifika törenleri bu alana teşvik açısından önemli organizasyonlardır. Bu faaliyetler zincirinin bir halkası da Yakutiye ilçesinde tamamlandı. Yakutiye İlçe Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ve Yakutiye Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından bir protokol dâhilinde kadın çiftçilere yönelik düzenlenen "Arıcılık Meslek Edindirme" başlığı altında arı yetiştiriciliği kurslarında toplam  120 bayan kursiyere eğitim verilmiştir. Belirli bir takvim eşliğinde dönemler halinde düzenlen eğitim programını başarıyla bitiren kadın çiftçilerimiz için sertifika dağıtım törenleri düzenlendi.

İlk olarak, katıldığı kursu başarıyla tamamlayan 43 kursiyere, Yakutiye İlçesine bağlı Gürpınar ve Kırmızıtaş Mahallerinde 23.07.2015 tarihinde düzenlenen törenle sertifikaları verildi. Törene Palandöken Kaymakamı (Yakutiye Kaymakam Vekili)  Gürbüz KARAKUŞ, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman AKAR, Yakutiye İlçe Müdürü Mehmet KANTARKAYA, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile kadın çiftçiler katıldı.

Kurs hakkında açıklamada bulanan İlçe Müdürü KANTARKAYA; "Arıcılık meslek edindirme kursuna bu dönemde toplam 50 bayan çiftçimizin katıldığını belirterek, 43 kursiyerin sertifika almaya hak kazandığını söyledi.  Kursiyerlere bal arısı ırkları, koloni bireyleri ve düzeni, mevsimsel bakım ve kışlatma, bal üretimi, diğer arı ürünlerinin üretimi, ana arı yetiştiriciliği, ballı bitkiler, gezginci arıcılık ve arı sağlığı konularında teorik ve pratik bilgiler verildiğini ifade etti."

Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman AKAR konuşmasında, "Kırsalda yaşayan kadın ve genç kızlara yönelik pozitif ayrımcılık yaptıklarını dile getirdi. Kırsaldaki vatandaşlarımıza daha fazla hizmet götürmeye yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz. Hâlihazırda ilimizde 119 bin arılı kovan bulunuyor. Yaklaşık bal üretimi il genelinde bin 300 ton olup, normalde bunun 3 bin tonun üzerinde olması gerekir. 2014 yılında 890 bin TL arıcılık destek verdik. Yine aynı şekilde arıcılık yapanlara kovan başına 10 TL, organik arıcılık yapanlara ise 15 TL desteğimiz devam etmekte." diye konuştu.

İkinci sertifika dağıtım töreni ise 20 Ağustos 2015 tarihinde Köşk köyünde düzenlendi. Törene Gıda Tarım ve Hayvancılık Erzurum İl Müdür Yardımcısı Engin SANCI, Ferhat HAN, Yakutiye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet KANTARKAYA, Yakutiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Zinnur ŞİMŞEK ve çok sayıda kursiyer katıldı.

İl Müdür Yardımcısı Engin SANCI konuşmasında, bu program dâhilinde 5 köyde 7 tane arıcılık yetiştiriciliği kursu açıldığını, toplam 120 bayana sertifika verildiğini belirterek; "Yakutiye İlçe Müdürlüğümüz, Çalışma İş ve Kurumu İl Müdürlüğü ve Yakutiye Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nce ortaklaşa olarak düzenlemiş olduğu kadın çiftçilerimize yönelik arı yetiştiriciliği kurslarımız 1 Haziran - 10 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Bu kurslarımızda başarılı olan toplam 120  bayana arıcılık sertifikası verildi. Kursiyerlere bal arısı ırkları, koloni bireyleri ve düzeni, mevsimsel bakım ve kışlatma, bal üretimi, diğer arı ürünlerinin üretimi, ana arı yetiştiriciliği, ballı bitkiler, gezginci arıcılık ve arı sağlığı konularında teorik ve pratik anlamda bilgiler paylaşıldı.  Bu kurslar neticesinde arıcılığın daha verimli yapılması hedeflenmektedir. Bu faaliyetleriyle, kadın çiftçilerimiz hem aile ekonomilerine hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmuş olacaklar. İlimizde arıcılığı yaygınlaştırmak adına bu tür kurslarımız devam edecek" dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER