Arıcılıkla Uğraşan Genç Çiftçilere Destek Programı Gerçekleştirildi
HayvancılıkGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, genç çiftçilerin girişimciliğinin desteklenmesi, gelir düzeyinin yükseltilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve kırsalda 18-40 yaşları arasındaki genç nüfusun istihdamına katkı sağlayacak kırsal alandaki tarımsal üretime yönelik projelerin desteklenme uygulaması başlatılmıştır.
Aksaray Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ek hizmet binamızda arıcılıkla uğraşan genç çiftçilerimize destek programı gerçekleştirildi.
Programa İl Müdürü Bestami ZABUN, Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı Abdulkadir KARATAY, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan ÖZÇİFÇİ, Ziraat Odası Başkanı Emin KOÇAK, Aksaray Süt Birliği Başkanı Esat ZENGİN, Damızlık Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Mahmut AKTÜRK, Aksaray Daire Müdürleri,Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, Teknik personeller ve genç çiftçiler katıldı.
Kırsal kalkınma destekleri kapsamında genç çiftçilere 30 bin lira hibe desteği verilmesine yönelik başlatılan ve köyden kente göçü tersine çevirmesi beklenen uygulama, Aksaray İlinde 7.493 adet genç çiftçi müracaat etmiş olup Bakanlık tarafından yapılan değerlendirme sonucunda 177 adet projenin desteklenmesine karar verilmiştir.
Programda Konuşma Yapan İl Müdürü Bestami ZABUN ''Genç çiftçilerin mahallinde uygulayacağı bitkisel, hayvansal, yöresel tarım ürünleri, tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik projelere Otuz bin TL'ye kadar hibe ödenmesine ilişkin usul ve esasları kapsamaktadır.
İlimizde desteklenmeye hak kazanmış olan 177 Projeden 126 Adedi Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık, 6 adedi Kanatlı, 20 adedi bitkisel üretim ve 25 adedi de Arıcılık projelerinden oluşmaktadır.
Genç Çiftçi kapsamındaki Arıcılık projelerinden Merkez-7, Eskil-7, Ağaçören-3, Sarıyahşi-3, Gülağaç-2, Ortaköy-2 ve Güzelyurt-1 olarak yararlanmışlardır.
Arıcılık projeleri kapsamında çiftçilerimize 30.000 TL. tutarında en az 40 adet arılı kovan (en az 5 çıta arı basmalı), 5 adet boş kovan ve arıcılık malzemesi (1 adet; elektrikli bal süzme makinesi, Jeneratör, sır alma teknesi, ısıtmalı bal dinlendirme kazanı, maske, körük, el demiri, mahmuz, Sağım çadırı vb.), 100 kg temel petek ve 400 adet çıta ve diğer arıcılık malzemeleri den oluşan malzemeler verilmektedir. Çiftçilerimize proje kapsamındaki malzemelerin temininde Aksaray Arı Yetiştiricileri Birliğimizin büyük katkıları oldu. TÜİK 2015 verilerine göre Aksaray da 698 adet arıcılık işletmesi bulunmaktadır. Kovan sayısı bakımından Türkiye sıralamasında 18.255 adet kovan sayısı ile 73. sırada , 236 ton bal üretim miktarı bakımından 63. Sıradadır. Aksaray ili 2015-2019 tarım ve kırsal kalkınma stratejik planı kapsamında kırsalda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi amacıyla organik arıcılık ve kovan başı bal üretiminin artırılmasına yönelik eğitim çalışmaları planlanmıştır. İl genelinde mevcut kovan sayısının 35.000 adede yükseltilmesi hedeflenmiştir.Mevcut arı kovanlarının hastalık ve zararlılara karşı her yıl sağlık taramasından geçirilmesine devam edilmektedir.'' Dedi.
Genç Çiftçilere destekleri dağıtıldıktan sonra program sona erdi.
İlginizi Çekebilir