© Tarım Pusulası 2021

Arı Otu İle Daha Çok Verim...

​Çiftçilerin tarım alanında gördükleri ve bizzat uyguladıkları yenilikleri daha kolay benimsedikleri düşüncesinden hareketle Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce "Arı Otu (Faselya)" demonstrasyonu kuruldu. "Çoruh Havzası Rehabilitasyon Projesi" kapsamındaki Oltu ve Olu ilçelerinde oluşturulan demonstrasyon tarlalarında Arı Otu bölge çiftçilerine tanıtıldı.

Arıcılar tarafından tüm dünyada çok iyi bir nektar kaynağı olarak bilinen arı otu çiçeklenme süresi; iklim ve çeşit gibi pek çok faktöre bağlı olarak değişmekle birlikte, bir bitki için yaklaşık 1 ay, bir tarla için ise 1.5-2 ay olmaktadır. Taç yapraklarının rengi çeşide bağlı olmakla birlikte beyazdan, mavimsi pembeye kadar değişebilmektedir. 

Demonstrayon kapsamında üreticilere tohum ve teknik destek sağlanarak 5 üreticiyle 2'şer dekardan toplam 10 dekar alanda ekim yaptırıldı. Üreticilere ekimden hasada kadar toprak hazırlığı, ekim, sulama, gübreleme gibi tarımsal konularda teknik destek sağlandı. Proje süresince ekimi yapılan tarlaların gelişim seyri üreticilerimizle birlikte takip edilerek il ve ilçe müdürlüğümüz teknik elemanları eşliğinde hasat ve hasat sonrası verim durumu değerlendirilecek.

İl Müdürlüğü tarafından ilk defa ekimi yapılan arı otu demonstrasyonu hakkında açıklamalarda bulunan İl Müdürü Osman AKAR yaptığı açıklamada; "Arı yetiştiriciliği ülke ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Erzurum da arıcılıkta önde gelen iller arasındadır. Arı otu, nektar ve polen kaynağı açısından dünyanın en üstün 20 bal bitkisi arasında yer aldığı bilinmektedir. Arı otu erken ilkbaharda bölge arıcılığı için gerekli polen ve nektar kaynağı sağlama bakımından son derece uygun bir bitkidir. Bu sebepledir ki ilimizde arıcılık faaliyetlerini geliştirmek, arıcılıkta iklime bağımlılığı azaltmak, arı merası kurmak ve arıcılıkla uğraşan üreticilerimize arı otunun tanıtımını yapmak, ilde bitki desenini çeşitlendirmek suretiyle çiftçi ailelerinin gelirlerini artırarak, yaşam standartlarını yükseltmeyi hedeflemekteyiz.

İlimiz yüzölçümünün % 64'ü mera olması nedeniyle geniş bitki florasına sahiptir. Bölgemizdeki bitki çeşitliliğinin fazla, pestisit kullanımın az olması arıcılık bakımından ilimizi diğer illere göre üstün hale getirmektedir. İlimizin var olan bu bitki potansiyelinin yanında gezginci arıcıların ilgi odağı olması ve geniş arı kolonisine sahip olması arı-bitki ilişkisinin dengeli kurulması açısından önem taşımaktadır.

Proje kapsamında Oltu ve Olur ilçelerimizde ekimine başlanan arı otundan olumlu sonuçlar alınması halinde sonraki yıllarda özellikle arıcılığın yoğun olarak yapıldığı diğer ilçelerimizde de uygulanması planlanacağını" belirtti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER