Arazi Bölme İşlemi Nasıl Gerçekleşir?
Bilgi DeposuTarımsal büyüklükte ön sıralara çıkmak isteyen ülkemizde, arazi bölme uzun bir süreç halinde ilerliyor. Bir takım kanuni değişikler ile arazi parçalanmalarının önüne geçilmek istenmesiyle, bölme işlemleri çeşitli aşamalardan geçiyor.
Arazi bölme işlemi nedir?
Arazi bölme işlemi miras veya sonradan edinilen arsaların birbirinden ayrılması işlemidir. Fakat arazi bölme işlemi hemen gerçekleştirilecek bir durum değildir. Çeşitli usul ve kanunlar ile belirlenen şartlar ile bölme işlemlerinizi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Arazi nasıl bölünür?
Eğer kendi adınıza kayıtlı arazi bölme işlemi yapmak istiyorsanız, ifraz (ayırma) işlemi ile süreci başlatabilirsiniz. Bu durumda üzerinizde kayıtlı bulunan arsanın, fiziki haritalara göre hesaplamaları yapılarak işlem tamamlanabiliyor. Fakat bu durum, kendi adınıza tapulu bir yeri başka bir kişiye tapu hakkı vererek bölmek istediğinizde, biraz daha karmaşık bir hal alıyor. Bu durumda edinmeniz gereken belgeler ve uzun bir süreç sizleri bekliyor.
Bu bölme işlemi sırasında süreç nasıl ilerler?
Arsa bölündüğü için devreye normal olarak tapu işlemleri giriyor. Eğer en az ifraz şartlarını yerine getirebilirseniz, sahip olduğunuz tapuyu rahatlıkla bölme imkanı bulabilirsiniz. En az ifraz miktarını ise tapu belgesi üzerinden kontrol edebilirsiniz. Diğer bir aşamada ise bir takım resmi belgeler gerekiyor. Bu belgeler ise sırasıyla şöyle:
1) Serbest mühendisler tarafından düzenlenmiş ifraz işleminizi gösteren krokili beyanname. Daha sonra bu belgeyi Kadastro Müdürlüğüne ibraz ettirebilirsiniz.
2) Taşınmaz mülkünüz belediye veya komşu alan sınırları içerisinde yer alıyorsa, belediye encümeni tarafında alınmış karar. Eğer bu sınırlar dışında yer alıyor ise İl İdare Kurulu kararı yeterli oluyor.
3) Mülk sahibi olduğunuzu kanıtlamak için nüfus cüzdanınız veya pasaport yeterli. Şahsen başvurmuyorsanız, ifraz işlemi için gerekli yetkileri verdiğiniz kişiye ait düzenlenmiş vekaletname gerekiyor. Bu vekaletnameye ek olarak yine vekilinizin kimliğini ibraz eden nüfus cüzdanı veya pasaport eklemelisiniz.
4) Son olarak ise eğer kendiniz başvuru yapıyorsanız fotoğrafınız, vekalet verdiğiniz kişiler başvuru yapıyorsa vekillerinizin fotoğrafı yeterli olacaktır.
Bölme işlemlerinin maliyeti nedir?
Geriye ise bu işlemlerin mali yönü kalıyor. Fiziki işlemler harita mühendisleri ile bu işlemlerin kontrolü ise Kadastro Müdürlükleri aracılığı ile yapılıyor. Bu işlemlerin tamamlanması için belirli bir tarife üzerinde ücretler yer alıyor. Bu ücretler taşınmaz sahibi (veya ona vekil eden kişiler) ve çeşitli kontrolleri yapan mühendisler arasında yapılan sözleşme bedelinin %5 oranıdır. Bu tutar yıllık tarifeden az olmamak şartıyla belirleniyor. Bu tutar da ödendikten sonra bölme işleminiz tamamlanmış oluyor.
İlginizi Çekebilir