© Tarım Pusulası 2021

Araştırma Enstitüsünden Organik Hayvan Yetiştiriciliği Projesi

Bahri Dağdaş’tan Örnek Bir Erasmus+ Projesi: “Doğayı Tüketmemek İçin Akıllı Fikirler: Organik Hayvan Yetiştiriciliği” Eğitimi
Konuyla ilgili açıklama yapan Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih Özdemir şunları söyledi; “Hızla kirlenen dünyamızda, organik tarım ve bunun içinde yer alan organik hayvan yetiştiriciliği ilerleyen yıllarda bütün unsurları ile birlikte daha önemli bir konuma gelecektir. Bitkisel ve hayvansal genetik kaynaklar her yıl bir bir kaybolmaktadır. Durumun bu ivmeyle devam etmesi durumunda ekilecek arazi ve besleyecek hayvan bulunamayacaktır. Tarım ve hayvancılık konusu AB’nin en önemli faaliyet alanı olup, tüm tarımsal faaliyetler Ortak Tarım Politikası (OTP) ile yürütülmektedir. Yapılan reformlarda ana hedef; tarımsal üretimde kendine yeterli olmayı yakalamak ve aynı zamanda, kaliteli ve sağlıklı ürün elde etmek olarak belirlenmiştir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızda çıkardığı “Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik" ile bu konuda hedef belirlemiş olup, AB uyum sürecinde gerekli kırsal kalkınma çalışmalarını yapmakta ve uyarı alınan konular üzerinde önemle durmaktadır. Bilmekteyiz ki organik tarım ve hayvancılık, kırsal kalkınmanın önemli anahtarlarından biri konumundadır.

Artan Talep ile Gıda Kalitesinin Düşmesi Kaçınılmaz

İnsanların gıda gereksinimlerinin nüfus artışına paralel olarak her geçen gün artığını ifade eden Dr. Özdemir sözlerine şöyle devam etti. Gelişen, değişen ve genişleyen tarım ve hayvancılık sektörü, ülkemiz için çok büyük fırsatları barındırmaktadır. Türkiye, 2015 yılı TÜİK verilerine göre yaklaşık olarak 42 milyon küçükbaş, 14 milyon büyükbaş ve 316 milyon kanatlı hayvan varlığına sahiptir. Bu rakamsal veriler ülkemizi dünya sıralamasında üst sıralarda göstermektedir. Ayrıca, gerek bitkisel gerekse hayvansal genetik kaynaklar bakımından dünyanın en iyi potansiyeline sahip ülkelerinden biriyiz

Eğitim projemiz ile Koordinatör kurum Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden 8, Konya Veteriner Hekimler Odası’ndan 7, Mersin İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği’nden 5 ve Konya Önder Çiftçi Derneği’nden 4 olmak üzere toplam 24 teknik personelimiz 11-24 Eylül 2016 tarihleri arasında İngiltere Newcastle Üniversitesi’nde alanında uzman hocalar tarafından;

Organik Hayvancılığın Tarihçesi, Organik Hayvancılığa Giriş, Organik Hayvancılıkta Hayvan Sağlığı, Organik Hayvancılıkta Hastalıklar ve Tedavi Yöntemleri, Organik Hayvancılıkta Hayvan Besleme ve Yem Bitkileri, Organik Hayvancılıkta Bireylerin Eğitim Metotları, Organik Hayvansal Ürünlerin; İşlenmesi, Depolanması ve Pazarlanması, Organik Hayvancılık ve Çevre İlişkisi, Organik Hayvancılıkta; Üreme ve Suni Tohumlama, Organik Hayvancılıkta; Barındırma ve Mekanizasyon, Organik Hayvancılıkta; Hayvan Davranışları ve Refahı konularında eğitim göreceklerdir. Ayrıca, Newcastle Üniversitesi’nin bünyesinde bulunan Nafferton ve Cockle Park isimli çiftlikleri ziyaret ederek organik hayvancılık üzerine pratik eğitim alma imkanı bulacaklardır.

Koordinatör kurum olarak bu proje ile kurumsal kapasitemizi artırmayı hedefliyoruz. Kurumsal kimliğimize yeni bir anlam katmayı ve uluslararası işbirliğimizi güçlendirmeyi planlıyoruz. Enstitü olarak benzeri ve diğer işbirliklerinde de kurumsal kolaylık elde etmiş olacağımızı düşünüyoruz. Kurumsal vizyonun genişlemesi ile daha fazla kitlelere ulaşabilme, anlatabilme, uygulatabilme ve yaygınlaştırma yetilerini kazanmış olacağız. Ayrıca, uluslararası düzeyde ülke tanıtımına fayda sağlamayı hedefliyoruz. Tarım ve hayvancılık ile kırsal kalkınma politikalarının uygulanması konusunda çiftçilerimizin danışmanı, rehberi ve ilk bilgi kaynağı olan Veteriner Hekimlerimize ve Ziraat Mühendislerimize bu yolda büyük sorumluluk düşmektedir. Teknik personellerimiz alacakları bu eğitimle organik hayvancılığın bölgesel ve ülkesel gelişimine katkı sağlayacaklardır. Hayvan refahı ve sağlığının da ne kadar önemli olduğunu daha iyi kavrayacaklardır. Ayrıca, mesleki yeterliliklerini artıracaklar, oradaki meslektaşları ile tanışıp bilgi alış verişinde bulunabileceklerdir. Edinilecek bu deneyimlerle, ülkemizdeki uygulamaları karşılaştırma imkânı bulacaklar ve eğitim metotları ile bu alandaki yenilikleri ülkemize transfer edeceklerdir. Teknik personellerimizin organik hayvancılık üzerine donanımlarının artması, ülke hayvancılığına verdiğimiz hizmetin kalitesini yükseltecek ve bakış açımıza yeni bir vizyon katacaktır. Personellerimiz aracılığıyla sektördeki diğer teknik personellere, çiftçilerimize, STK’lara, özel sektöre ve topluma aktarılacak bilgilerle katma değer oluşturulacak, AR-GE’ler üretilecektir.

Bu proje, teknik personele mesleki yeterliliklerini artırma yanında; vizyonlarını genişletebilme, yabancı dil bilgilerini artırabilme, sosyalleşme, Avrupalılaşma gibi imkanları da beraberinde kazandıracaktır.

Projemize mali destek veren Türkiye Cumhuriyeti Devleti Avrupa Birliği Bakanlığı Türk Ulusal Ajansı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, katılımlarıyla bizi destekleyen paydaş kuruluşlarımıza ve bizlere ev sahipliği yapacak olan Newcastle Üniversitesi’ne teşekkür ederim." dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER