© Tarım Pusulası 2021

Antalya'da örtüaltı üretim sezon hazırlıkları tamamlanmaya başladı

Türkiye örtüaltı üretim alanının yüzde 39'unun bulunduğu Antalya'da sezon hazırlıkları tamamlanmaya başladı. 

Başlamak üzere olan üretim sezonu nedeniyle açıklamada bulunan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Özen şunları söyledi; " İlimiz 268 bin dekar örtüaltı alan varlığı ile Türkiye'nin lider şehri. Geçtiğimiz yıl bu alanda yaklaşık 3.5 milyon ton sebze üretimi gerçekleştirdik. Bu üretimin 2 milyon 230 bin tonu domates ait. Antalya, Türkiye örtüaltı domates üretiminin yüzde 62'sini gerçekleştirmekte. Bu oran biberde yüzde 56, patlıcanda yüzde 51 ve hıyarca yüzde 47" .

Örtüaltı üretimin en önemli girdilerinden sebze tohum ve fidesi üretiminde de Antalya'nın marka olduğuna işaret eden Özen, Türkiye'de faaliyet gösteren 174 tohum firmasının 82'sinin, 111 fide firmasının ise 61 tanesinin Antalya'da olduğunu kaydetti.

Örtüaltı üretim sezonu için hazırlıkların hemen hemen tamamlanmakta olduğunu hatırlatan Özen, kültürel tedbirlerin önemine işaret etti. Özen şöyle devam etti;"Üreticilerimiz seralarının ve çevrelerinin temizliğine çok dikkat etmeli. Hastalık ve zararlıların bulaşmasını önlemek için bu çok önemli. Özellikle böcek tülü kullanımı ve sera atıklarının kontrollü olarak yok edilmesi büyük önem taşımaktadır".

İnsan sağlığı, çevre ve biyolojik çeşitliliğin ön planda tutulmasi gerektiginin altını çizen Özen, "Zirai mücadele uygulamalarının agro-ekosistem ve sürdürülebilir tarımsal üretiminin dikkate alınarak yapılması zorunlu hale gelmiştir. Bu da ancak kültürel önlemlerin alınması ve kimyasal mücadeleye alternatif yöntemlerin öncelikli uygulanması ile sağlanabilmektedir."diye konuştu.

Özen, biyolojik ve biyoteknik mücadele uygulaması ile iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla bu sezon daha yoğun çalışmalar yürütüleceğine de dikkat çekti.

Özen, "Bu vesile ile başta üreticilerimiz olmak üzere, sektör paydaşlarımıza başarılı ve bereketli bir sezon diliyorum " dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER