Antalya pamuğu 'iyi tarım' ile değer kazanacak
TarımAntalya'nın Manavgat ilçesinde, "iyi tarım" uygulamasıyla pamuk üretimine başlandı.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde, "iyi tarım" uygulamalarıyla pamuk üretimine başlandı.
"İyi tarım" uygulaması ile pamuk üretiminde uluslararası kalite ve sağlık standartlarının yakalanması amaçlanıyor.
Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya genelinde binlerce çiftçinin daha sağlıklı koşullarda kaliteli pamuk üretmesi amacıyla, bazı uluslararası tekstil firmalarının katılımıyla birkaç yıl önce "İyi Pamuk Girişimi (Better Cotton Initiative-BCI)" oluşturulduğunu hatırlattı.
Better Cotton'un sürdürülebilir pamuk üretimi için dünyaca tanınan bir standart olduğunu ifade eden Erdoğan, halen dünya genelinde yılda 2 milyon tonun üzerinde lif halindeki pamuğun "iyi tarım" yöntemiyle üretildiğini dile getirdi.
Türkiye 'de "iyi tarım" uygulamasının 2013 yılından bu yana sürdüğünü ve geçen yıl yaklaşık 60 bin ton kütlü pamuğun bu uygulamalarla üretildiğini kaydetti.
"İyi pamuk" uygulamasının pamuğa değer kazandırdığını anlatan Erdoğan, İzmir ve Adana'da giderek artan pamukta "iyi tarım" uygulamasının Antalya'da da yapılmasını hedeflediklerini bildirdi.
- Manavgat pilot üretim merkezi
Erdoğan söz konusu uygulamada Antalya'da Manavgat bölgesinin pilot üretim merkezi olarak belirlendiğini bildirdi.
Manavgat'taki uygulamanın ardından pamukta "iyi tarım" uygulamasının tüm bölgeye yayılmasını hedeflediklerini kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:
"İyi tarım ürünleri ile üretilen pamuğa 'Better Cotton' damgasını vurduracağız. Yani BCI'nin belirlediği standartlara göre pamuk üreteceğiz. Bu damga pamuğun ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik ilkelerine göre üretilmesini hedefliyor. Yani ürün koruma uygulamalarının olumsuz etkilerini en aza indirerek, suyu etkin kullanarak, toprak sağlığına önem vererek, çevreyi koruyarak, lif kalitesine önem vererek, insana yakışır iş uygulamalarına önem vererek pamuk üretmek. Dünyanın neresine giderseniz gidin Better Cotton damgalı pamuklar bu standartlar ile üretiliyor. Bu yıl yaklaşık 650 ton pamuğu bu şekilde alacağız. Bunlara Better Cotton damgasını basarak satacağız. Bu kalite farklı ile pamuğumuz daha çok değer kazanacak."
Better Cotton'un pamuğa değer katacağını vurgulayan Erdoğan, ayrıca bölgede tek balya sistemine geçtiklerini ve her ürüne kimlik kartı oluşturduklarını söyledi. Erdoğan, "Kimlik kartı ile pamuğun içindeki değerlerin bilinmesini amaçladık. Bu uygulama iplik fabrikalarına büyük kolaylık sağlayacak. Çünkü ne aldıklarını bilecekler" diye konuştu.
- Better Cotton Initiavite nedir?
Pamuk sektörünün geleceğini garanti altına almak için 2005 yılında Better Cotton Initiative (BCI) adlı İsveç kökenli ticari amaç gütmeyen bir konsey kuruldu.
Konsey, pamuk tedarik zinciri ve ilgili paydaşlarla işbirliği yaparak küresel pamuk üretimini çevre, sosyal ve ekonomik anlamda sürdürülebilir kılmayı ve uzun vadede bu üretim kalitesinin tüm dünyaya yayılmasını sağlamayı ilke edindi. Levi's, H&M, Adidas, Nike gibi uluslararası tekstil markaların konseye sponsorluk vermek istemeleri bu süreci daha da hızlandırıp konseyin tanınırlığını artırdı.
İlginizi Çekebilir