© Tarım Pusulası 2021

ANKARA’NIN TARIM ARAZİLERİ ISLAH EDİLİYOR

Toprak ve su kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve yoğun tarımın olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması amacıyla hassas bölge olarak belirlenen alanlarda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca başlatılan ve 2011 yılından itibaren Ankara'da da uygulanmaya başlanan Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması (ÇATAK) projesinde bu yıl aslan payını Ankara alacak. Ankara'da 2011 yılında 4.000 da alanla başlanan ÇATAK Projesinde bu yıl alan miktarı 40.000 dekara ulaşacak.

Ankara'da ÇATAK projesi kapsamında bu yıl yapılacak çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunmak üzere Ankara Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz'ın başkanlığında İl Müdür Yardımcısı Ali Yalçın, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Arslan ve projenin uygulanacağı ilçe müdürleri ve proje ekibinin katılımıyla bir toplantı düzenlendi. Toplantıda ilçe ve köy bazında projenin uygulanacağı alanlar belirlendi.

Toplantının açılışında bir konuşma yapan İl Müdürü Bülent Korkmaz, Ankara'daki tarım arazilerinin organik madde bakımından zayıf, özellikle Konya bölgesine yakın ilçelerde de yağış miktarı ve taban su seviyesinin düşük olduğunu belirterek, "Ankara'da sürdürülebilir tarım için su kullanımı ve bitki tercihi büyük önem taşıyor. Arazilerin ıslah edilmesi, ıslah ederken de çiftçilerin meydana gelebilecek gelir kayıplarını telafi eden bir uygulama olan ÇATAK Projesi ileride çocuklarımızın, torunlarımızın bu coğrafyada tarım ve hayvancılık yapabilmesi için bir fırsattır. Bu yıl projede en büyük payı alan il olarak bunu iyi değerlendirerek sahada bu projeyi başarılı bir şekilde uygulamalıyız" dedi.

ÇATAK Projesi'nin amacının üreticilerin tarım ve çevre yönünden bilinçlenmesi olduğunu belirten İl Müdürü Bülent Korkmaz, çiftçilerin bilinçli üretim yapmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

ÇATAK Projesi'nde desteklemeler üç kategoride yapılırken,

1. kategori olan tek yıllık bitkilerin üretildiği alanlarda minimum işlemeli tarımın yapılması,

2. kategori olan toprak ve su yapısının korunması ve erozyonun önlenmesi amacıyla; setleme, teraslama, canlı veya cansız perdeleme, taş toplama, açık drenaj uygulaması, jips uygulaması, kükürt veya kireç uygulaması, malçlama, ahır veya çiftlik gübresi ile gübreleme, yeşil gübreleme, aşırı otlatmanın engellenmesi, çok yıllık buğdaygiller veya yonca hariç çok yıllık baklagiller ile alanı kaplama gibi tedbirlerden her yıl en az iki uygulamanın yapılması veya bu tedbirlerin en az biriyle birlikte arazinin boş bırakılması uygulaması,

3. kategoride ise çevre dostu tarım teknikleri ve kültürel uygulamalardan oluşan su tüketimini asgariye indirecek uygun basınçlı sulama sistemleri ile birlikte entegre ürün yönetimi genel prensiplerinde gübre ve bitki koruma ürünlerinin kullanılması, organik tarım veya iyi tarım uygulamalarının, bu kategori veya diğer kategorilerde yer alan tedbirlerden en az biri ile birlikte uygulanması, kapalı drenaj sisteminin, bu kategori veya diğer kategorilerde yer alan tedbirlerden en az biri ile birlikte uygulanmasında çiftçilere destek veriliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER