Anızlar doğayı ve canlıları yok etmeye devam ediyor
TarımDevletin dekar başına 38 TL’lik ceza uygulayacağını ilan etmesine rağmen anız yangınları söndürülemedi. Diyarbakır’da kentin dört bir yananda anız yangınlarından yükselen dumanlar devam ederken, tarlada bulunan farklı türlerdeki birçok hayvan da yanarak telef oluyor.
Anız yangınlarını önlemek mümkün olmuyor. Diyarbakır’da hemen hemen her tarla bilinçli veya bilinçsiz bir biçimde yakılmaya devam ediliyor. Yakılan tarlalarda yananlar sadece otlar değil, otların arasında kalan birçok hayvan da yanarak yok oluyor.
Anız yakana dekar başına 38 TL cezai işlem uygulanacak
Türkiye’nin hemen hemen bütün illerinde anız yangınlarıyla ilgili Valilik ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce alınan kararlar gereği cezai işlemlerin uygulanacağı ilan edildi. Buna rağmen anızların yakılması hız kesmiyor. Diyarbakır’da da geçtiğimiz günlerde sık anız yangınlarının yaşanması üzerine Gıda tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ertan Atalar başkanlığında toplanan yetkililer, anızların yapılmaması için tarla sahiplerine çağrılarda bulundu. Anızların yakılmasının yararından çok zararlarının bulunduğunu ve çiftçinin bunları dikkate almazsını isteyen yetkililer, anızların yakılması durumunda dekar başına da 38 TL cezai işlem uygulanacağını kararını da kamuoyuna paylaştı.
Karara rağmen anız yangınları sürüyor
Anızın yakılmasının tarlaya fayda vermediğiyle ilgili bilgilere ve yakılması durumunda cezai işlem uygulanacağıyla ilgili karara rağmen Diyarbakır kent merkezi etrafında yükselen anız yangını dumanları eksik olmuyor. Diyarbakır’ın 17 ilçesinde de durum farklı değil. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve ilçe müdürlüklerine bağlı mobil ekipler, mesai saatleri gözetmeksizin çıktıkları kontrollerde anız yangınlarına pek cezai işlem uygulayamadıkları biliniyor. Çünkü yangın alanına ulaşıldığında tarla sahibinin yangını ya söndürmeye çalıştığı bir görüntü ile karşılıyor ya da yol kenarında atılan bir sigaradan da yangın çıkabileceği gibi haklı ve basit sebepler öne süren tarla sahibi tarlasını kendisinin yakmadığını iddia ediyor. Bu durumda mobil ekipler cezai işlem uygulayamıyor.
Yakılan tarla sayısı cezai işlem yapılan
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü verilerine göre şu ana kadar Diyarbakır ve ilçelerinde yüzlerce tarlada anız yangını çıktı. Çıkan bu anız yangınlarına rağmen uygulanan cezai işlem ise kaldı. Bu istatistiğe göre ve cezai işlemin niçin uygulanmadığı sorularına da, sigaradan bile yangın çıkabileceği gibi haklı ve basit sebepler öne sürülüyor.
Yüzlerce canlı türü yok ediliyor
Anız yangınlarına özellikle yangının çıktığı bölgede hayvancılık yapan vatandaşlar en büyük tepkiyi gösterirken, Anız yangınlarını önlemek mümkün görünmüyor. Yakılan tarlalarda yananlar sadece otlar değil, otların arasında kalan tarlanın üzerinde veya altında yuva yapan birçok hayvan da yanarak yok oluyor. Yakılan tarlalarda görülen kaplumbağa, yılan, çekirge, ve çeşitli kuş türleri ile farklı isim ve türlerdeki kimi hububata zararlı ağırlıkla hububata ve toprağa büyük faydası olan canlarında yok olduğu gözleniyor.
Hayvan sahipleri de durumdan mutlu değil
Durum karşısında küçükbaş ve büyükbaş hayvan sahipleri de mutlu değil, zira yakılan her anız hayvan sahiplerini yem almaya ittiği gibi hayvanların ekim zamanına kadar beslendiği biçilmiş tarlaların yok olması saman fiyatlarının yükselmesinde de etkili oluyor. Biçilen tarlanın yakılmaması durumunda saman ve yem ihtiyacı hissetmeyen hayvan sahipleri, saman ve yeme verecekleri rakamlar ceplerinde kalırken, geniş alanda otlayan hayvanların gelişimi de o ölçüde daha hızlı oluyor.
Şengal: Anız Devletin Yanlış Politikaları Nedeniyle Yakalıyor
Konuyla ilgili Özgür Haber’in sorularını yanıtlayan Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Şihat Şengal, anız yangınlarının asıl sebebinin devletin yanlış politikaları olduğunu öne sürdü.
Özellikle mazotun çok pahalı olması karşısında tarla sahiplerinin anız yakma yoluna gittiklerini anlatan Şengal, “Temel problem devletin yanlış politikasından kaynaklanıyor. Saman toplayan tarla sahibi, yavaş yavaş çalışmak ve bir yaptığını iki yapmak zorundadır. Daha sonra geçilen sürme işleminde de toprakta anız kaldığı ve toprağın sertleşmesi yüzünden bir değil de iki kere sürmek zorunda kalıyor. Yakıt pahalı olduğu için işin ucuzuna kaçıyor. Anızı yakıyor, sonrasında toprak yumuşuyor. Yumuşayan tarlasını iki kez sürmek zorunda kalmadan tek seferde işi bitiriyor. Hâlbuki mazot ucuz olsa neden yaksın ki anızı” dedi.
Bir solucanın bile toprağa faydası çok büyüktür
Anızın yakılmasıyla toprağın büyük bir zarar ettiğine işaret eden Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Şihat Şengal, “Sadece küçücük bir solucan düşünün, toprakta yürüyor ve o toprak işlenmiş oluyor değil mi? Bir solucanın bile toprağa faydası çok büyüktür. Anızın yakılması bu canlılar gibi yüzlerce toprağa ve ürüne faydası olan canlıları da öldürüyor. Anız yakmak ile toprağın içerisindeki mikro besin elementleri de ölür. Halbuki anız toprakta kaldığında aynı yıl olmasa da 2–3 yıl kaldığı müddet içerisindeki otlar beraberinde adeta doğal gübre görevi görüyor. Yani otlar, araziden aldığını tekrar araziye veriyor” diye konuştu.
Çocuklarınıza sadece çöl bırakırsınız
Sürekli yakılan tarlaların 25–30 yıl sonra çölleştiğini ve verim alınmadığını anlatan Şengal, tarlasını bu şekilde yakmayı sürdüren kişilerin, doğaya ve doğal yaşama büyük zarar verdiği gibi çocuklarına miras olarak verimli tarla yerine sadece bir çöl bırakmış olacağını da sözlerine ekledi.
İlginizi Çekebilir