Anıza Ekim Geleceğe Yatırım...
TeknolojiGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının desteğiyle, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce ortaklaşa yürütülen Korumalı Tarım Sisteminin Çankırı İlinde Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında 2015 Ekim ayında ekilişleri yapılan, 2016 Temmuz ayında da hasatları yapılan demonstrasyon uygulamalarından oldukça başarılı sonuçlar alınmıştı. 2016-2017 üretim sezonunda da aynı projenin uygulanmasına devam edileceğinden Çankırı Merkez ilçede Karaşeyh ve Balıbağı köyleri ile Kızılırmak ilçesinde Merkez ve Karadibek köylerindeki ekim işlemleri Karaşeyh köyünde yapılan etkinlik ile tamamlandı.
Çankırı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman ÇAKIR, Türkiye Ziraat Odaları Merkez Birliği Başkan Vekili Nejat GAMZELİ, Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi, Yapraklı Ziraat Odası Başkanı, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü uzmanları, il müdürü yardımcıları, şube ve ilçe müdürleri, teknik personeller, köy muhtarları ve önder çiftçilerin katılımıyla Karaşeyh köyünde gerçekleştirilen ekim organizasyonuna ilgi büyüktü.
Tören, Ziraat Mühendisi Levent TURAN'ın proje hakkında bilgilendirme konuşması ile başladı ardından söz alan İl Müdürü Osman ÇAKIR konuşmasının başında, gerek dedelerimizden miras aldığımız toprakların bozulmadan torunlarımıza bırakılması için, gerekse çiftçilerimizin işçilik maliyetleri ve zamandan tasarruf ederek paralarının ceplerinde kalması için doğrudan ekim sisteminin yaygınlaşmasının önemli olduğunu söyledi. Ayrıca toprağın yapısını ve verimi korumaya yönelik uygulamalar yapan üreticilere Bakanlık tarafından verilen desteklerden ve bu sistemin faydalarından bahsederek ekimi yapılan demonstrasyon alanının hasat etkinliğinde tekrar buluşmak dileğiyle konuşmasını bitirdi ve katılımcıları ekimin yapılacağı alana davet etti.
Arazi sahibi Kemal GÖNDER'in ekim işlemlerine başlamasıyla birlikte hem ekim alanı incelendi hem de uygulama hakkında üreticilerle karşılıklı görüş alışverişinde bulunularak konuyla ilgili sorular cevaplandırıldı. Anıza direkt ekim mibzeri ile yapılan ekimin bitmesinin ardından tören sona erdi.
TOPRAK İŞLEMESİZ- DOĞRUDAN EKİM YÖNTEMİ
Dünya'da yoğun olarak kullanılmaya başlanan doğrudan ekim, özellikle yıllık yağış ortalaması 200-500 mm arasında olan bölgelerde başarıyla uygulanmaya başlanmıştır. Bu yöntemde anızın yakılması ya da toprağa gömülmesi yerine bitki örtüsü olarak tarlada bırakılması ve bir sonraki üretim sezonunun başında Anıza Direkt Ekim Makinesi ile tohumun toprağa atılmasıdır.
İlginizi Çekebilir