© Tarım Pusulası 2021

Anız Yangınları Erozyona Yol Açıyor

ANIZLARIN YAKILMASIYLA TOPRAKTAKİ VERİMLİLİĞİN AZALDIĞUNI ANLATAN İL MÜDÜRÜ BOLAT, TOPRAK CANLILARININ BESLENME ORTAMI YOK EDİLİR. TOPRAK CANLILARININ BIRAKTIĞI BİRÇOK MADDELERLE OLUŞTURULAN YAŞAM ORTAMI YAKILARAK YOK EDİLİR. TOPRAK YEL İLE ÜFÜRÜLEREK SEL İLE SÜPÜRÜLEREK EROZYONA UĞRAR. TOPRAK YORGUNLUĞU ARTAR. TOPRAK YAĞMUR SULARI İLE TAŞINIR VE TOPRAK İÇERİSİNDE TOPRAĞIN AÇTIĞI KANALLAR ÇÖKTÜĞÜ İÇİN SU DEPOLANMAZ. DOĞAL DENGE BOZULUR. ORMAN YANGINLARININ ÇIKMASINA SEBEP OLURLAR. ANIZLA BİRLİKTE ÇOK ZAMAN DİĞER KOMŞU TARLA VE BAHÇELERİ DE YANMAKTADIR. ANIZ YAKMALARLA ZAMAN ZAMAN YERLEŞİM ALANLARI DA YANMAKTADIR. AYRICA ANIZ YAKMAK HAVA KİRLİLİĞİNE SEBEP OLDUĞU GİBİ ANIZ YAKMANIN BAŞKA TEHLİKELERİ ARASINDA İSE TELEFON DİREKLERİNİ YANMASI VE DAHA DA KÖTÜSÜ, YOLDAN GEÇEN ARABALARIN GÖRÜŞ MESAFESİNİ AZALTARAK ÖLÜMCÜL KAZALARA SEBEP OLMAKTADIR” DİYE KONUŞTU.

Amasya Çevre ve Şehircilik Müdürü Ömer Bolat, tarlalarda anızların yakılması sonucu toprağın rüzgar ve yağmur sularının etkisiyle erozyona uğradığını belirtti.
Hasat mevsiminin başlamasıyla birlikte müdürlüklerine anız yanması ile ilgili şikayetlerin artmaya başladığını anlatan Ömer Bolat, “Anızı yakan çiftçiler doğru bir iş yaptıklarını zannederler ve bu işin sadece olumlu taraflarını göz önüne alarak bunu yaparlar. Bitki artıklarını çok kolay yok ederek sürümü kolaylaştırıp, zaman kazanıldığı sanılır. Halbuki anız yakmanın toprağa bitkiye ve çevreye verdiğiniz zarar çok fazladır" dedi.
Anızların yakılmasıyla topraktaki verimliliğin azaldığını anlatan İl Müdürü Bolat, Toprak canlılarının beslenme ortamı yok edilir. Toprak canlılarının bıraktığı birçok maddelerle oluşturulan yaşam ortamı yakılarak yok edilir. Toprak yel ile üfürülerek sel ile süpürülerek erozyona uğrar. Toprak yorgunluğu artar. Toprak yağmur suları ile taşınır ve toprak içerisinde toprağın açtığı kanallar çöktüğü için su depolanmaz. Doğal denge bozulur. Orman yangınlarının çıkmasına sebep olurlar. Anızla birlikte çok zaman diğer komşu tarla ve bahçeleri de yanmaktadır. Anız yakmalarla zaman zaman yerleşim alanları da yanmaktadır. Ayrıca anız yakmak hava kirliliğine sebep olduğu gibi anız yakmanın başka tehlikeleri arasında ise telefon direklerini yanması ve daha da kötüsü, yoldan geçen arabaların görüş mesafesini azaltarak ölümcül kazalara sebep olmaktadır” diye konuştu.
Çitçilerin anız yakmanın faydadan çok zarar verdiğini anlayabildikleri zaman hiçbir gücün çiftçiye anız yaktıramayacağını vurgulayan Bolat, “Bütün sorun bunun inandırıcı şekilde anlatılmasıdır. Çiftçilik bir gönül mesleği olmasa bunu yapacak insanları bulmak bu kadar kolay olmazdı. Anız yakarak geçim kaynağı olan toprağı fakirleştirip öldürmektedir. Bunu görmeli ve anız yakmayı bırakmalıyız. Mevcut yasalarımız anız yakmayı yasaklamıştır. Şöyle ki 5491 Sayılı Kanunla Değişik 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun 20/ l) ’Bu Kanunun ek 1 inci maddesinin (c) bendine aykırı olarak anız yakanlara her dekar için 20 Türk Lirası idari para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılır.’ Hüküm gereği 2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin 2015/1 Tebliğ gereğince dekar başına 38,71 TL orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlemesi durumunda dekar başına 193,55 TL idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca savcılığa suç duyurusunda bulunulacaktır. Çiftçilerimizin mağdur olmamaları için hep birlikte engel olmalıyız. anız yakılmaması anız yakanları Alo 181 üzerinden Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğüne ve İl Jandarma Komutanlığına orman sayılan alanlarda Amasya Orman İşletme Müdürlüğüne haber verelim. Bu ülke bu doğa bizim gelecek nesillere bozulmadan iletmemiz gereken bir emanettir yaptığımız her türlü zirai ve sanayi faaliyetlerinde insanın yaşaması için doğanın yaşaması gerektiğini unutmayalım. Hep birlikte doğamızın korunması için gerekli duyarlılığı göstermeliyiz” şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER