ANADOLU BOZKIRI TOPRAK İŞLEMESİZ TARIMLA BEREKETLENİYOR
TarımNadas alanlarının tarıma kazandırılması amacıyla son yıllarda yaygınlaştırılan 'Toprak İşlemesiz Tarım' çalışmasından Yozgat'ta da olumlu sonuçlar alındı. Artık çiftçi, bir yıl ektiği tarlasını iki yıl dinlemeye bırakmak zorunda kalmayacak.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, merkeze bağlı Tayyip Köyü'nde çiftçiye ait tarlada gerçekleştirdiği Toprak İşlemesiz Tarım uygulamasından olumlu sonuç aldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, önceki yıl buğday hasadı yapılan ve ikinci yıl toprak işlemesiz ekimle Macar Fiğ ekimi gerçekleştirilen tarlada incelemelerde bulundu.
Özdemir, buğday anızları arasında yeşeren Macar Fiğ ekimden olumlu sonuç alınmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Korumalı (Toprak İşlemesiz) Tarım Sistemlerinin Yaygınlaştırılması Projeleri ve Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması (ÇATAK) Projesi kapsamında 90 dönüm araziye Macar Fiğ ekimi yaptıkların belirten Özdemir; "Amacımız toprak işlemesiz ürün elde edebilmek, girdi maliyetini azaltabilmek bir de toprağın çok sürüldüğünden dolayı hem yağışlardan hem de rüzgarlardan erozyon dolayısıyla kaybın önüne geçmek. Aynı zamanda ileriki yıllara doğru yüzeyde organik madde miktarı artacağından dolayı bu da toprağın yüzeyinde yazın sıcaklığında güneşe karşı yorgan görevi yapacağı için, yani toprağı koruyacağından dolayı organik madde bakımında da zenginleştireceğinden uygulama yaptık" dedi.
Ekim için özellikle çiftçilerin de görebilmesi için yol kenarında tarlayı seçtiklerini belirten Özdemir; "Çiftçilerimiz gelip giderken uygulamalı olarak görsün istiyoruz. Anlatıyoruz ama bir türlü akıllarına, mantıklarına sığdıramıyorlar. Ama gördükçe bu iş oluyormuş, yapılabiliyormuş diyecekler" diye konuştu.
2 milyon 300 bin dekar nadas alanını 1 milyon 600 bin dekara düşürdüklerini hatırlatan Ziyaattin Özdemir; "Çiftçimiz iki yılda bir ürün alıyor, iki yıl buna hizmet ediyor, emek veriyor, alın teri döküyor ama bir yıl ürün alıyor. Bizim anıza ekimden ve ÇATAK Projesi kapsamı içerisinde olmasından dolayı her yıl ürün alıyor. Bir yıllık kaybını vatandaş artı duruma geliyor. Böylelikle daha kazançlı oluyor. Biz de 2 milyon 300 bin dekardı nadasa bırakılan alan, şuanda bir milyon 600 bin dekara düştü. Tamamen nadas olayını kaldırmak istiyoruz" diye konuştu.
Geçen yıl buğday ekili tarlaya bu yıl hiçbir işlem yapmadan Macar Fiğ ekimi yapıldığını söyleyen Muharrem Demirel de ortaya çıkan sonuçtan oldukça memnun.
Anıza sürüm yapmadan direk ekim yaptıklarını kaydeden Demirel; "Ben gayet iyi olacağına emindim, iyi oldu. Cenab-ı Allah da yardım etti bize, yağışını da bol veriyor. İnşallah daha iyi olacak. Bir de bunun dekar başına 60 kuruş gibi desteği de var o da köylüye cazibe sağlar. Bunu bir sefere mahsus sürüyorsunuz iş bitiyor, ama diğer türlü sürme amaçlı yaptığımız zaman bir tarlaya en az 8 sefer geliyoruz. Nadası, gaz ayağı, tırmığı, keseği, otuydu büyük bir mazot masrafı oluyor. Bu masrafın da önüne geçiyor. Bu köyle için Türkiye için bence çok iyi bir sistem. Devletimiz de bunu desteklediği sürece umarım köylü de bunu görür, bilir herkes bu işe yönelir" dedi.
Demirel, ekip yapıldığı zaman köylülerin işlemesiz tarım uygulamasına inanmadığını belirterek; "Biz bu işe başladığımızda köylü arkadaşlar 'Muhtarın parası çok, tarlası çok' diye benimle dalga geçtiler, ama şimdi gördüler 'Ben de ekeceğim' diye talepte bulunuyorlar" diye konuştu.
Ziraat Teknisyeni Osman Akarsubaşı da geçen sene bu tarlaya buğday ekili olduğunu belirterek; "30 köyün yolu üzeri olan bir tarlayı seçtik. Buraya buğday üzerine herhangi bir toprak işlemesi yapmadan Macar Fiğ ektik. Bilindiği üzere toprak işlemesiz tarım son 50 yıldır revaçta, ülkemizde de son 15-20 yıldır ekilmeye başlandı. Bunu da Yozgat'ta yaygınlaştırmak amacıyla örnek bir tarlaya yapalım köylüler görsün istedik" dedi.
Toprak işlemesiz tarımda herhangi bir toprak işlemesi yapılmadığını kaydeden Akarsubaşı, şu uygulama hakkında şu bilgileri verdi:
"Burada geçen sene buğday ekilen tarlaya Macar Fiğ ektik herhangi bir toprak işlemesi yapmadan anıza doğrudan ekim mibzeri ile. Normalde gübrelemesini ve ilaçlamasını yaptık ve çıkışların çok güzel olduğunu gördük. Toprak işlemesiz tarımda herhangi bir toprak işlemesi yapmadan toprakta ki mikro organize faaliyetleri aynı şekilde devam ediyor. Birkaç sene toprak kendine geldikten sonra su kaybını önlüyor, ayrıca organik madde yönünden zenginleşmesi sağlanıyor. Sapları üzerinde ona rağmen çıkışlar gayet güzel, 15-20 gün içerisinde Macar Fiğ anızı geçecek görünmez hale gelecek. Ayrıca toprağın su kaybını önleyip nem muhafazasını da sağlıyor. Buraya Macar Fiğ ektiğimiz için çiftçimiz ÇATAK desteğinden yararlanacak, yem bitkileri desteği de alacak. Bir de yeşile biçtiği taktir de toprağa azot kazandıracak, gübreden karı olacak gelecek sene buğday ektiği takdirde verimde artışı olacak. Bu tarlayı gelecek sene takip edip çalışmayı devam ettirmeyi düşünüyoruz."
İlginizi Çekebilir