Altıncı FISHCap çevrimiçi semineri, Türkmenistan'daki balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği endüstrisine odaklanıyor
DünyaHazar Denizi ile 1.768 km'lik kıyı şeridine sahip Türkmenistan, son yıllarda balıkçılık sektörünün geliştirilmesine yönelik girişimlerini yoğunlaştırdı. Ülke, özellikle şirketler arasında teknik kapasite geliştirme ve denizaşırı işbirliği yoluyla en iyi balık yetiştiriciliği uygulamaları ve teknolojilerini benimsemeye başladı.
Balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği sektörünün durumu konulu çevrimiçi seminer serisinin altıncısı, 28 Nisan 2021 tarihinde Türkmenistan'ı odağına aldı. Etkinlik, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı'nca (FTPP II) finanse edilen “Orta Asya, Azerbaycan ve Türkiye'de Sürdürülebilir Balıkçılık ve Su Ürünleri Yönetimine Yönelik Kapasite Geliştirme (Evre 1–su ürünleri ve gıda güvenilirliği)-FISHCap” projesi kapsamında düzenlendi.
Hazar Denizi ile 1.768 km'lik kıyı şeridine sahip Türkmenistan'da balıkçılık sektörünü geliştirmeye yönelik girişimler son yıllarda ivme kazandı. Sektörün öncelikleri arasında kapalı balık yetiştirme sistemleri, çok çeşitli balık türleri (mersin balığı, sazan, tilapya ve yayın balığı dahil) için iklim ve su dostu balık üretim sistemlerinin kullanılması, balık ürünlerinin çeşitlendirmesi ve kendi kendine verimli balık üretimi yer alıyor. Etkinlikte, özellikle şirketler arasında teknik kapasite geliştirme ve denizaşırı işbirliği yoluyla en iyi balık yetiştiriciliği uygulamaları ve teknolojilerini benimsemeye başlamasının Türkmenistan’daki balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği sektörlerinin geliştirlmesine önemli katkı sağladığı vurgulandı.
FISHCap projesi, ulusal kapasiteleri artırmayı ve Türkmenistan dahil, alt bölgede balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliğini geliştirmeye yönelik girişimleri desteklemeyi amaçlıyor. Bu çerçevede, çevrimiçi seminer, paydaşların zorlukları ve fırsatları tartışmaları ve sektörün sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliği ve balıkçılık alanında bölgesel diyalog kurma ve destekleme vizyonu hakkındaki fikirleri paylaşmaları bakımından verimli bir platform oluşturarak daha fazla özel sektör katılımını teşvik etti.
İngilizce, Rusça ve Türkçe olarak gerçekleştirilen çevrimiçi seminer, sektörün her yerinden katılımcılara hem Türkmenistan'ın balıkçılık ve su ürünleri yetiştiricilik potansiyeli hakkında bilgi edinme hem de FISHCap projesiyle ilgili bölgesel bakış açılarını paylaşma fırsatı sağladı.
Açılış konuşmaları FAO Türkmenistan Ulusal Temsilcisi Berdi Berdiyev, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz ve FAO Balıkçılık ve Su Ürünleri Kıdemli Uzmanı Haydar Fersoy tarafından gerçekleştirildi.
Berdiyev, çevrimiçi seminerin, katılımcıların Türkmenistan'daki balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği sektörünü analiz etmelerine yardımcı olacağını ve ülkedeki sektörler arası işbirliğini ve devlet katılımını teşvik edeceğini söyledi. Fersoy, etkinlik sırasında paylaşılan bilgilerin “Türkmenistan'ın Ulusal Su Ürünleri Sektörü Genel Bir Bakış” başlığı altında FAO’daki ilgili veritabanına ilk kez ekleneceğine dikkat çekti. Projeye imza atan ülkelere teşekkür eden Türkyılmaz, FISHCap projesinin balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği konusunda deneyim alışverişine katkı sağladığını ve ülkeler arasında ikili ve çok taraflı ilişkilerin geliştirilmesine hizmet ettiğini yineledi.
Açılış konuşmalarının ardından, Türkmenistan'daki balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği sektörünün durumu, sektörün gösterdiği ilerlemeler ve hedefleri, başarı örnekleri, işbirliği ve yatırım olanakları gibi konuları içeren teknik oturumlar düzenlendi.
FAO-Türkiye Ortaklık Programları Hakkında
FAO-Türkiye Ortaklık Programları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, ve diğer ilgili ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele ve ekosistemlerin korunmasına destek olmayı amaçlar.
2007’de kurulan FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki güven fonundan finanse edildi. Programın ilk fazı olan 2009-2015 yılları arasında 16 ülkede 28 proje uygulandı. 2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP'nin ikinci fazı ve aynı zamanda FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) başlatıldı. Böylece Türkiye’nin bu Programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30 milyon ABD Doları’na ulaştı.
İlginizi Çekebilir