© Tarım Pusulası 2021

Alternatif Tarımsal Ürün Denemelerinde Büyük Başarı

Geçtiğimiz yıl Eğirdir İlçesi Kaymakamı Abdullah AKDAŞ’ın çabalarıyla Safranbolu İlçesinden getirilerek Sorkuncak Köyünde deneme amaçlı dikimi yapılan safran bitkisi, geçtiğimiz günlerde çiçek açarak bölge ekosistemi içerisinde yetiştirilebilir bir bitki olduğunu kanıtladı.

Sorkuncak köyünde uygun bulunan bir alana dikilen safran soğanlarını yıl boyu yakından takip eden Kaymakam Abdullah AKDAŞ, 1 Aralık Cuma günü Sorkuncak Köyündeki deneme tarlasında gerçekleştirilen törenle Eğirdir’in ilk safran hasadını gerçekleştirdi.

Törene Kaymakam AKDAŞ’ın yanı sıra daire müdürleri, ziraat mühendisleri Sorkuncak ve çevre köylerde yaşayan üreticiler katıldı.

Gıda sektöründen sağlık, kozmetik, boya ve ilaç endüstrisine kadar birçok alanda kullanılan ve dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen safranın tanıtımı amacıyla konuklara safran kolonyası, safran sabunu, safran lokumu gibi ürünler ikram edilirken; Sorkuncak Köyü muhtarı İbrahim EROĞLU tarafından hazırlanan safranlı pilav, safranlı mercimek çorbası, safran tatlısı ve safran çayı konukların beğenisine sunuldu.

Törende açıklamalarda bulunan Kaymakam Abdullah AKDAŞ, özellikle ilaç ve kozmetik sanayinde ağırlıklı olarak kullanılan safranın gıda ve kimyasal boya sektörlerinde de kullanıldığını belirterek; “Şu anda Türkiye’nin yıllık 10 ton safrana ihtiyacı var. Ancak bu ihtiyacın sadece yüzde birini Safranbolu ilçesi karşılıyor. Geri kalanı ithalat yoluyla karşılanıyor. Bu mesele aynı zamanda memleket meselesidir. Şu an görüştüğümüz aracılar dahi kilogramına 20 bin TL ödeme yapmaya hazırlar, pazar son derece kazançlı durumda. Soğanların dikimi yapılan tarla konumu itibariyle rüzgârlara açık olmasından dolayı safrana çok da uygun olmamasına rağmen biz burada başarılı bir sonuç elde ettik. Geçtiğimiz yıl, ekim ayında ektiğimiz safranların bire sekiz oranında kardeşleme(çoğalma) yaptığını tespit ettik. 1 dönüm tarladan elde edilen asgari gelir yıllık 15-20 Bin TL civarında. Buradan Gül Birliğe de seslenmek istiyorum. Gül ile safran birbirini tamamlayan ürünler. Kendilerini buraya davet ederek kozmetik alanında yeni fırsatlar yaratılabileceğini düşünüyorum. Isparta’nın her yerinde bu ürün yetiştirilebilir. Tohum ve işçilik dışında bir masrafı olmayan, yetiştirilmesi zahmetsiz ve ilaç istemeyen bir ürün. Bu aynı zamanda ülkemiz için önemli bir tatlı su kaynağı olan Eğirdir Gölünün korunması açısından da önemli. Hedefimiz ilk etapta Eğirdir’de 20 bin metrekarelik üretim alanına ulaşmak. Özellikle tarımla uğraşan üreticilerimizi buradaki deneme tarlasını ziyaret ederek yerinde gözlem yapmalarını tavsiye ediyorum. Burada, Eğirdirimizde bu ürünün yetiştiğini herkesin görmesi lazım.” diye konuşan Kaymakam Abdullah AKDAŞ bu önemli projenin sonuna kadar arkasında olduklarının altını çizdi.

Hasat töreni, yapılan ikramların ardından son buldu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER