© Tarım Pusulası 2021

Alanya'da 29 ton bal üretildi

69 mahallede bal üretiminin devam ettiğini belirten Müdür Rüzgar, bu yıl iklim şartlarından dolayı biraz düşüş beklediklerini söyledi.

Alanya'da bal hasadı başladı. Alanya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Rüzgar, bal hasadının Eylül ayı içerisinde devam edeceğini söyledi.

Bal üreticileriyle müdürlük binasının bahçesinde bir açıklama yapan Müdür Rüzgar, "Alanya ilklim florası olarak arıcıların konaklama yeri konumunda. Alanya'nın çok çeşitli bir bitki florası söz konusu. Hem sahil, hem de yayla kesiminde arıcılık ve bal üretimi faaliyeti yapılıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın çiftlikten sofraya diye bir politikası var. Bu üretim alanından son tüketim alanına kadar gıda üretiminin son tüketim noktasına kadar izlenilebilirliği anlamına geliyor. Bunun için de biz arıcılık yapan üreticilerimizin bütün kovanlarına bir plaka çakıyor veya bir numara veriyoruz. Aynı zamanda biz işletmelere işletme kayıt belgesi veriyoruz. Böylelikle balın gıda güvenliğini sağlıyoruz. Bu üretimi yaparken müdürlük olarak bütün arıcılara eğitim veriyoruz. Arıcılık kursları düzenliyoruz. Bunun sonunda da arıcılık sertifika veriyoruz. Bunu yaparken arıcılık yapan üreticilerimize desteklemeler sağlıyoruz.

Hala devam eden desteklemeler Ocak ayı sonunda  sona erecek. Bal üretimi yapan arıcıların Ocak ayı sonuna kadar desteklemeler için başvurmalarını rica ediyoruz. 2014 yılı sonu itibariyle Alanya'da 348 arıcımız bulunuyor. 69 mahallede bal üretimi devam ediyor. 348 arıcının 296'sı en az 30 kovan olmak şartıyla desteklemerini alıyor. Bu da yaklaşık 24 bin 173 koloni yapıyor. 2014 yılı itibariyle 219 bin TL civarında bir arıcılık desteklememiz oldu. Eğer arıcılığa yeni başlayacak kimseler varsa bu kişilere düşük ya da sıfır faizli krediler bakanlığımız tarafından sağlanıyor. Bütün bunlarla beraber sigorta yapmak isteyen üreticilere bakanlık tarafından yüzde 50 destek sağlanıyor. Bunun yanında dışarıdan Alanya'ya ciddi anlamda arıcılar gelerek konaklıyor.

Bu yıl itibariyle 265 üretici Alanya'ya gelerek arılarını konaklattı. Bu üreticiler Ekim, Kasım, Aralık aylarında geliyor Nisan, Mayıs aylarında geldikleri yerlere tekrar göç ediyor. Bunun yanında Konaklı'da bir petek üretim işletmemiz bulunuyor. Burada yılda yaklaşık 15 bin kilogram civarında petek üretimi yapılıyor. 7 ana arı üretme ünitemiz var. Burada da 45 bin civarında ana arı üretimi gerçekleştiriliyor. Bu yılki bal üretimimiz de 290 bin kilo civarında. Yani 29 ton civarında bir bal üretimimiz oldu. Bu yıl üretimde çok az bir düşüş bekliyoruz. Bu durum iklim şartlarından kaynaklanıyor ama fazla bir düşüş yok" dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER