Alabalık Sağımları Başladı
TeknolojiHer yıl olduğu gibi bu yılda da Rize Su Ürünleri yetiştiricileri Aralık-Mart dönemi boyunca sürecek olan alabalık sağımlarına başladılar. Alabalık sağımları bu alanda yetiştiricilik yapanlar için önümüzdeki yılın planlanması açısından büyük bir önem arz etmektedir.
Ülkemizde alabalıklar porsiyonluk tabir edilen 3-4 tanesi 1 kg çeken ortalama 200-300 gr. ağırlıkta iken pazarlanmaktadır. Gökkuşağı alabalıkları bu ağırlığa 10-12 ayda ulaştırılabilmektedir. Bir kg ağırlığındaki bir dişi alabalık 1600-2000 adet yumurta verebilir. Rize'de yetiştiriciliği en yoğun şekilde gerçekleştirilen Gökkuşağı Alabalığı'nın (Oncorhynchus mykiss) yumurtalarından yavru çıkışı yaklaşık olarak 14-15 derece su sıcaklığında 21 gün sürer. Su daha soğuk ise bu süre bir miktar uzar. Erkek alabalıklardan ise sağımla döllenmeyi sağlayabilmek için süt alınır. Bir erkek balıktan bir mevsimde 1 kaç kez süt alınabilir. Bu nedenle bir işletmede dişi balık sayısının 1/3 ü oranında erkek balık bulundurmak yeterli olabilir. Normal besi koşullarında bir erkekten iki haftada bir süt alımı mümkündür. Yumurtlama zamanında dişi alabalıkta karın şişkin, anüs kızarık, yuvarlakça ve dışa doğru çıkıktır. Erkek balıkta ise karın düz yapıdadır. Erkek balığın karnına yandan hafifçe basılınca beyaz renkli süt çıktığı görülür. Erkeğin rengi üreme zamanında parlaklaşır ve kızıllaşır. Yaşlı erkeklerde ağız ucu üste doğru kıvrıklaşır. Bir işletmede 1.000.000 adet yumurta üretimi için yaklaşık olarak 750 kg. damızlık balık bulundurmak yeterlidir.
Alabalık yetiştiriciliği yapan tesislerde kuluçkahaneler üretilecek balık miktarına göre planlanır. Üstü örtülü, pencereleri kapatılabilir ve karanlık olabilecek şekilde inşa edilirler. Kuluçkahanelerde kuluçka tavalarının konulacağı kuluçka kanalları bulunur. Kuluçka tavaları çeşitli ebatlarda olabilir. Kuluçka tavalarının konulacağı uzun kanal şeklindeki havuzcuklar da tava boyutlarına göre planlanır. Bir tavaya ortalama 10.000 adet yumurta konulabilir. Üretim planlaması yapılırken yavru balıklar porsiyonluk hale gelinceye kadar zayiat olabileceği varsayılarak planlanmalıdır.
İlginizi Çekebilir