Alabalık çiftliğinin elektriği "kaynak suyu"ndan
HayvancılıkElazığ'da Karakaya Baraj Gölü'ndeki çiftliğinde alabalık yetiştiriciliği yapan İrfan Özdemir, tesisin enerji giderini karşılamakta güçlük çekince çareyi, kaynak suyundan elektrik üretmekte buldu.
Özdemir, Karakaya Baraj Gölü 10. Bölge'de bulunan tesisine, yaklaşık 3 kilometre uzaktaki dağ eteğinden borularla kaynak suyu getiriyor.
Basınçlı suyla çalıştırdığı çark ve kasnağa bağlı alternatörle kendi elektriğini üreten Özdemir, kurduğu sistem sayesinde, daha önce enerji gideri olarak verdiği aylık bin 500 lirayı artık ödemiyor.
İrfan Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2007'den beri baraj gölündeki tesisinde, ağ kafeslerde alabalık yetiştirdiğini belirtti.
Bölgede çok sayıda alabalık tesisi bulunduğunu ifade eden Özdemir, buna rağmen iletim hattı olmadığı için elektrik ihtiyaçlarını daha çok jeneratörlerle karşıladıklarını anlattı.
Özdemir, hem mazot giderinin yüksekliği hem de jeneratör kullanımının getirdiği ek işler nedeniyle alternatif enerji kaynağı arayışına girdiğini söyledi.
Araştırmaları sonucunda basınçlı su ve alternatör yardımıyla elektrik elde edebileceğini öğrendiğini bildiren Özdemir, tesisin içme suyu ihtiyacını karşılamak için dağdan getirdiği kaynak suyundan elektrik üretmeye karar verdiğini kaydetti.
Özdemir, ''Çoğu zaman elektrik sıkıntımız oluyordu. Daha önce akü ya da gaz lambasıyla aydınlatmayı, jeneratörle elektriğimizi sağlıyorduk. Dağdan suyu getirdik ve burada bir elektrik dinamosu alternatör kurduk. Alternatör 3,2 kilovat elektrik üretiyor. Buna bir çark taktık, suyun basıncıyla 500 devirle çalışıyor. Bu şekilde direkt 220 volt elektrik üretiyor." ifadelerini kullandı.
Sistemi kurduktan sonra elektrikle ilgili sıkıntılarının ortadan kalktığını vurgulayan Özdemir, ''Daha önce jeneratörü çalıştırmak için mazota yaklaşık bin 500 lira verirken, şu anda vermiyorum. Artık jeneratör kullanmıyorum. Balık boylama makinesi, televizyon, buzdolabı, klima gibi malzemeleri bu şekilde çalıştırıyorum. 5-6 yıldır yakıta para harcamıyorum.'' diye konuştu.
- Araba radyatöründen de klima yaptı
Özdemir, alabalık tesislerinin bulunduğu bölgenin yerleşim yerlerine uzak ve ulaşım şartlarının zor olmasının, karşılaştıkları sorunları daha çok kendi başlarına çözmelerini zorunlu kıldığını dile getirdi.
Bu durumun kendilerini, günlük hayatta ihtiyaç duydukları bazı cihazları daha basit şekilde tasarlamaya yönelttiğini anlatan Özdemir, sıcak havalarda serinlemek için araba radyatöründen klima yaptığını bildirdi.
Tasarladığı klima sisteminde, soğutucu gaz yerine baraj gölünün 20 metre derinlikteki suyunun soğutucu etkisinden faydalandığını belirten Özdemir, şunları kaydetti:
''Bu klima sisteminde kullandığım doğal kaynak suyu, yaklaşık 200 metrelik boruyla nehrin dibinden gelen bir su. 25 derecelik su, Fırat Nehri'nin dibinde 9 dereceye kadar düşüyor. Böyle olunca da pervanenin arka kısmında kullandığım araba radyatörüne giriş yapan su, devir daimden sonra alttan nehre çıkış yapıyor. Böylece pervaneyle emiş yaptığı zaman soğuk hava meydana geliyor. Bu şekilde içeriyi soğutuyor.''
Özdemir, insanların düşünmeleri halinde, hazır ürünlerden faydalanmak yerine günlük hayatta işlerini kolaylaştırabilecek pratik ve ekonomik birçok tasarım ortaya koyabileceğini sözlerine ekledi.
İlginizi Çekebilir