© Tarım Pusulası 2021

Akhisar Kapılarını Organik Tarıma Açıyor

Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde Akhisar İlçesinde yürütülmekte olan "Akhisar Kapılarını Organik Tarıma Açıyor" projesine yönelik, istişare toplantısı gerçekleştirildi.

Akhisar Kaymakamı Kaan PEKER' in başkanlığında yapılan toplantıya, Gölmarmara İlçe Kaymakamı Zeyit ŞENER, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Osman ÇİMENDAĞ, Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet KKILIÇ, Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet AKBUĞA, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şenol ÜRGÜP, Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper ALHAT,  Akhisar Ticaret Borsası Meclis Başkanı Bahattin ALKIN, Icea Sertifikasyon Kuruluşu Yetkilisi Ramazan AYAN, İl Müdürlüğü Organik Tarım Koordinatörleri ile İlçe Müdürlüğü Organik Tarım Ekibi katıldı.

Akhisar İlçesindeki organik tarım çalışmalarının değerlendirildiği toplantıda İlçe Müdürü Ahmet KILIÇ, Müdürlüğün çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Toplantıda ayrıca İl genelinde yürütülmekte olan Manisa'da Organik Tarımın Yaygınlaştırılması Projesi kapsamındaki faaliyetlerin genel bir değerlendirilmesi yapıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Osman ÇİMENDAĞ; "Organik ürün üretiminin Dünyada geçmişinin eski olmadığı ABD de 2000'li yıllarda, AB'de 2005 yılında, ülkemizde de 2008 yılında mevzuatının oluşturulması ile Organik ürün üretimi, talepler doğrultusunda artmış ve Bakanlığımızca da desteklenmektedir.

Bakanlık olarak tüketicilerimize sağlıklı ve güvenli gıda arzını sağlamakla görevliyiz. Bu nedenle kontrollü tarım olarak, iyi tarım ve organik tarımı desteklemek ve tavsiye etmek zorundayız. Bu amaçla Bakanlığımızca yapılan organik ürün desteğinin yanında Çatak desteği ile de destekliyoruz. 

İlimizde başlayan ve Sn. Valimizin de desteklediği  "Manisa da Organik Tarımın Yaygınlaştırılması Projesi" ile yakalanan ivmeyi değerlendirip organik ürün üretimimizi arttırmak istiyoruz. İlimizde Organik üretin alanlarımız, 2014 yılında 135.000 da iken 2015 yılında 170.000 da alana çıkmıştır.  Akhisar ilçemizde bu artış dört kat artarak 1.300 dekardan 5.250 da alana çıkmıştır. İlimizde mevcut toplam 950.000 da zeytinlik alanın yaklaşık yarısı yani 450.000 da' ı Akhisar da bulunmaktadır. Zeytin üretiminin organik üretime dâhil edilmesi hem en uygun ürün hem de kirlenmemiş alanlar olarak geçiş süreci de en kısa olan üründür. Bu nedenle önümüzdeki yıl Akhisar'da organik ürün üretim alanlarımızı çok daha fazla arttırabileceğimizi düşünüyorum. 

"Manisa da Organik Tarımın Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında İlçelerimizi ziyaret ederek Mülki Amirlerimizin, Belediye Başkanlarımızın ve Sivil Toplum Kuruluşlarımızın dâhil edildiği toplantılar düzenleyerek desteklerini almaya, farkındalık oluşturmaya gayret ediyoruz.   İlçelerimizde belli bölgelerde belirlenen ürünlerde kayda değer organik ürün üretim potansiyeli oluşturarak kolayca pazarının oluşturulması ve alıcıların dikkatini çekecek ölçekte üretim alanlarının oluşturulması, ayrıca Belediye Başkanlarınca organik ürün pazarları kurularak pazarlanmanın desteklenmesi gerekir. Bakanlık olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık yapan üreticilerimizin, yetiştiricilerimizin ürünlerini katma değerli olarak en iyi fiyatla pazarlayarak daha fazla kazanması ve emeğinin karşılığını alması, refahının arttırılması için de bize görev düşmektedir. Bunun için organik ürün üretenlerin envanterini oluşturarak ulusal ve uluslararası pazarlanmasında yol gösterici, alıcı satıcıyı buluşturmamız gerekmektedir" dedi ve toplantıyı düzenleyenlere, katılımcılara şahsı ve kurumu adına teşekkür etti.

Toplantı organik tarımın yaygınlaştırılması için yapılması gerekenler ve organik tarım uygulamaları konusunda karşılıklı bilgi alışverişi ile son buldu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER