Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Üzüm Üretiminde Biyoteknik Mücadele Yöntemlerini Öneriyor
TarımAkhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, bağlardan ilaç kalıntısı içermeyen üzüm elde edilmesi için çiftçilere biyoteknik mücadele yöntemlerini öneriyor. Bu önemli çalışma, bağcıların üzüm üretiminde daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir yol izlemelerine yardımcı oluyor.
İlçe Tarım Müdürlüğü, ziraat mühendislerinden oluşan teknik bir ekip tarafından yürütülen bu çalışma kapsamında, bağcıların üretim sezonu boyunca budama, gübreleme, sulama ve ilaçlama gibi konularda teknik bilgi almasını sağlıyor. Aynı zamanda hastalık ve zararlılar açısından da bağları düzenli olarak kontrol ediyorlar.
Bağ Salkım Güvesi, İlçedeki yaklaşık 20 bin dekar bağ alanında ekonomik önemi yüksek olan bir ana zararlı. Bu zararlı, bağcılar için en fazla emek isteyen ve en çok masraf edilenlerden biridir. Salkım Güvesi’nin larvaları (kurtçukları), bağda tomurcuk, çiçek, koruk ve olgun üzüm danelerini yiyerek zarar verir. Bu durum hem üzüm kalitesini hem de miktarını olumsuz etkiler. Bu nedenle Salkım Güvesi ile mücadele edilmesi gereklidir. Nesil sarkması yaşanan yıllarda 5-6 defa ilaçlama yapmak zorunda kalınabilir. Ancak özellikle üzümün olgunlaşma dönemindeki ilaçlamalar, ilaç kalıntısı riski oluşturur ve tüketicilerin sağlığını doğrudan etkileyebilir. Üzüm ihracatı, ülkemiz için önemli bir döviz kaynağıdır.
Bu noktada biyoteknik mücadele yöntemleri, kimyasal ilaçlara alternatif olarak öne çıkmaktadır. Biyoteknik mücadele, doğal ve yapay maddeler kullanarak Salkım Güvesi erginlerinin çiftleşmelerini engelleyerek nesil vermelerini önler. Böylece kimyasal ilaç kullanımına gerek kalmaz.
İlçe Tarım Müdürlüğü teknik ekipleri, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün “Kalıntı Eylem Planı” kapsamında, bağlarda Salkım Güvesi ile biyoteknik mücadele yöntemlerini yaygınlaştırarak kimyasal ilaç kullanımını azaltmayı hedefliyor. Bu amaçla feromon içeren tel veya kapsül bağlama yöntemleri uygulanmakta.
Ayrıca Bakanlık, çiftçilere Biyoteknik Mücadele Desteği de sunmaktadır. Geçen yıl İlçede toplam 1.800 dekar bağda biyoteknik mücadele yöntemlerini uygulayan 36 çiftçiye, yaklaşık 485 bin Lira destekleme ödemesi yapıldı.
İlginizi Çekebilir