Akdeniz Meyve Sineği Mücadelesi İçin Ücretsiz İlaç Dağıtımı Yapıldı
TarımAkdeniz Meyve Sineği Mücadelesi İçin Ücretsiz İlaç Dağıtımı Yapıldı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele kapsamında Adana, Hatay ve Osmaniye illerini kapsayan bir pilot proje başlatıldı.
Bu projede Akdeniz Meyve Sineğinin mücadelesi ile ilgili olarak teknik eleman ve üreticilerin bilgilerinin arttırılması, hali hazırda mücadele yapan üreticilerin hatalı veya eksik yönlerinin belirlenmesi, üreticilerin zamanında ve toplu mücadele yapmalarının sağlanması sonuç olarak zararlı ile daha etkin mücadelenin yapılabilmesi amacıyla ele alınmıştır. Buna bağlı olarak iç tüketim ve ihracat için ihtiyaç duyulan Akdeniz Meyve Sineği ile bulaşık olmayan sağlıklı, kalıntısız, güvenilir meyve üretimi ile çevre ve insan sağlığının korunması da amaçlanmaktadır. Proje Adana ili Ceyhan ve Yumurtalık ilçesi, Osmaniye ile Merkez ve Toprakkale İlçesi, Hatay İli Erzin, Dörtyol ve Arsuz ilçelerinde yürütülecektir.
Projenin sonucunda Bakanlık tarafından çiftçilere dağıtılması için % 25 teknik malathion etkili maddeli insektisit ve enzimatik hidrolize protein gönderilmiştir. Yapılan sürvey çalışmaları sonucunda zehirli yem kısmi dal ilaçlaması şeklinde uygulanmak üzere çiftçilere dağıtımına Müdürlüğümüzde düzenlenen bir törenle başlandı.
İlaç dağıtım törenine Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim SAĞLAM, Osmaniye Ziraat Odası Başkan Vekili Hüsamettin KESKİNER, İl Müdür Yardımcısı Mustafa ÖREL, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürümüz Mehmet KARINSIZ, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürümüz Hayri UYDURAN, ilaç dağıtımı yapılacak çiftçiler ve projeyi yürüten teknik personel katıldı.
İl Müdürü SAĞLAM yaptığı konuşmada "Bu zararlı ile mücadeleyi kurum olarak önemsiyoruz. Bakanlığımız bu ilaçları üreticilerimize ücretsiz olarak dağıtımı yapılmak üzere göndermiştir. Çünkü elde edilen ürünün ihracata yönelik pazarlanmasında bu zararlı ile bulaşık olmaması çok önemlidir. Üreticilerimizin de gereken hassasiyeti göstermesi elde edilecek ürünün kalitesi ve pazarlanması açısından çok önemlidir. Üreticilerimizden ricamız teknik talimatların dışında ilaç kullanılmamasıdır. Bu konuda bizim teknik personelimiz gerek uygulamada gerek bilgilendirmede her türlü yönlendirmeyi yapacaklardır. İlimiz meyveciliğinin gelişmesi için bu konuya çok önem vermeliyiz." Dedi.
Ardından törende hazır bulunan çiftçilere uygulamada kullanılmak üzere ücretsiz olarak ilaç dağıtımı yapıldı.
Bu uygulamadan faydalanmak isteyen çiftçilerin Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubemize ve Toprakkale İlçe Müdürlüğüne şahsen müracaat etmesi gerekmektedir.
Osmaniye'de yaklaşık 13000 da turunçgil alanı vardır. Pilot uygulama çerçevesinde 2015 yılı içerisinde üretim sezonu için 1816 kg %25 teknik malathion ile 2000 kg enzimatik hidrolize protein tahsisi yapılmış olup üreticilerimize ücretsiz olarak dağıtımına başlanmıştır. Dağıtımı yapılan insektisit ve cezbedici ile ortalama 8400 dekarda 227.000 ağaçta 400 çiftçide 2 tekerrür olarak uygulama programlanmıştır.
Program Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğün teknik elemanları tarafından arazide bizzat uygulamalı olarak tatbik ettirilecektir.
Konu hakkında detaylı bilgi İl ve İlçe Müdürlüklerinden alınabilecektir.
Ayrıca Bakanlığın "http://bku.tarim.gov.tr/bku" web adresinden "zararlı organizmalar" butonu seçilerek çıkan sayfada sorgulama çubuğuna "akdeniz meyve sineği" yazıldığında zararlı ile ilgili teknik talimata (http://bku.tarim.gov.tr/sx.web.docs/bku/AkdenizMeyveSinegi.pdf), kullanılan aktif maddeler ve ruhsatlar ile ilgili bilgilere de ulaşılabilmektedir.
İlginizi Çekebilir