'Akdeniz Meyve Sineği' Mercek Altında
TarımÜlkemiz meyveciliği için çok büyük öneme sahip olan Akdeniz Meyve Sineği zararlısının biyolojik döngüsünü daha iyi takip edebilmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 42 ilde yürütülecek bir proje başlatıldı. Projenin İzmir bölümü için, İl Müdürlüğü konu uzmanları da çalışmalarına başladı.
Karantinaya tabi olması sebebiyle ihracat sırasında da hassasiyetle yaklaşılan Akdeniz Meyve Sineği başta turunçgil olmak üzere kayısı, şeftali, ayva, incir, nar, trabzon hurması gibi pek çok meyve türünde önemli ürün ve kalite kayıplarına yol açabiliyor.
Ege Bölgesinde 3-4 döl verebilen zararlı, % 80'e varan ürün ve kalite kayıplarına yol açabildiği gibi ihracatta toleransının "0" olması sebebiyle zaman zaman uluslararası ticaretimizde aksamalara sebep olabiliyor.
Bu nedenle, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, "Akdeniz Meyve Sineği (Ceratitis capitata) İzleme Projesi" adı altında İzmir dahil olmak üzere 42 İlde bir proje başlattı. Etkili bir Akdeniz meyve sineği izleme ağı oluşturmayı hedefleyen proje ile zararlının ülke genelinde yaygınlığı, ergin çıkış zamanları, popülasyon değişimleri gibi veriler elde edilerek "Akdeniz Meyve Sineği Haritaları" oluşturulacak.
İzmir'de 21 ilçede yürütülecek projenin ilk tanıtım ve eğitim toplantısında İlçe Müdürlüklerinde görev yapan konu uzmanlarına projenin ayrıntıları ve yapılacak çalışmalar anlatıldı. Proje çalışmalarının 2018 yılında sona ermesi planlanıyor.
İlginizi Çekebilir