Akdeniz Meyve Sineği (AMS) zararlısı ihracata da darbe vuruyor
TarımCumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Meclis'te Akdeniz Meyve Sineği (AMS) zararlısına karşı bakanlığı göreve çağırdı. Üretici ve ihracatçıya büyük zarar veren, ülke ekonomisine darbe vuran AMS zararlısına karşı etkin önlem alınmasını isteyen Barut, "AMS zararlısına karşı bütüncül mücadele planlanmalı, ilaç ve gübre maliyeti artan üreticiler desteklenmeli, borçları faizsiz ertelenmelidir" dedi.
MECLİS'TE GÜNDEME GETİRDİ
Son yıllarda üreticilerin ve ihracatçıların başını çok fazla ağrıtan Akdeniz Meyve Sineği (AMS) zararlısıyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda söz alan Ayhan Barut, "Türkiye'de yaklaşık 1.6 milyon dönüm alanda, yaklaşık 6 milyon ton narenciye üretimi gerçekleştiriliyor. Adana 500 bin dönüm narenciye alanı ve 2 milyon tona yaklaşan üretimiyle çok önemli bir yer tutuyor. Hatay ve Mersin dahil edilince Çukurova narenciye üretim merkezi oluyor" diye konuştu.
"İHRACATA DARBE VURUYOR"
Narenciye üreticilerinin zararlı nedeniyle artan maliyetlerini ve uğradığı zararı dile getiren Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Ülkemiz narenciye üretiminin 3'te 1'i ihraç ediliyor ama Akdeniz Meyve Sineği (AMS) zararlısı sorunu yaşanıyor. AMS zararlısı ve buna bağlı zirai ilaç kalıntısı nedeniyle ihraç edilen ürünler geri gönderiliyor. Bu da üretici ve ihracatçılar ile ülke ekonomisine ciddi zarar veriyor, büyük darbe vuruyor. Turunçgiller ve pek çok meyve çeşidinde büyük sorun yaratan AMS zararlısı ile bütüncül mücadele şart. Temmuz ayında AMS’ye karşı ilaçlama yapılacağı belirtiliyor ama her yıl tekrarlanan bu soruna kesin çözüm bulmalıyız. Bu zararlının yayılmaması için Tarım ve Orman Bakanlığınca etkin ve önleyici tedbirler alınmalıdır. Üreticilerimizin zararı karşılanmalı, ilaçlama, gübre ve diğer zorunlu girdi maliyetleri için destek verilmeli, borçları faizsiz ertelenmelidir."
İlginizi Çekebilir