Akarsu ve Göletlere Yavru Sazan Balığı Bırakıldı
TarımGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan balıklandırma faaliyetleri kapsamında Bingöl'de bulunan gölet ve akarsulara 2010-2011 yılları arasında 48.000 adet, yavru sazan balığı bırakılmıştır.
Bu kapsamda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2015 yılı Balıklandırma Programı kapsamında Bingöl'e tahsis edilen 22.500 adet yavru sazan balığı, Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü Kepez Ünitesi tarafından üretilerek 24.07.2015 tarihinde Bingöl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne teslim edilmiş ve aynı gün içerisinde İl Müdürlüğü Su Ürünleri Kontrol Görevlilerince usulüne uygun şekilde iç sularımıza bırakılmıştır.
Bingöl'dede yer alan Karlıova Sakaören Göleti ,Sarıçiçek gölü,Kuruca Gölü su kaynaklarına söz konusu program kapsamında balıklandırma yapılmıştır.
Balıklandırma çalışmasının amacı gölet ve akarsulardaki mevcut balık stoklarının korunması, ekonomik değeri yüksek balık türlerinin artırılmasını ve vatandaşların hayvansal protein ihtiyaçlarının su ürünlerinden karşılanması hedeflenmektedir.
Ortalama 1-2 gram ağırlığında olan sazan yavrularının ancak 2 yıllık bir süre sonunda avlanabilir asgari boy limiti olan 40 cm.'ye ulaşabilecekleri düşünülmektedir.
Balıklandırma çalışmalarında, hali hazırda yetiştiriciliğe açılmamış olan ve amatör balıkçıların avcılıkta yararlanabileceği su kaynakları özellikle tercih edilmiştir.
Su kaynaklarının kirletilmemesi ve suyun tasarruflu kullanılmasının yanı sıra avcılık faaliyetlerinde Bakanlığımızca Tebliğlerle belirlenen yasak, sınırlama ve sorumluluklara titizlikle uyulması sularımızdaki doğal yaşamın devamlılığı için büyük önem arz etmektedir.
Gerek su kaynaklarına yeni bırakılan, gerekse suda mevcut diğer yavru balıkların gelişimlerini tamamlamaları ve en az bir kez üreyebilmeleri için avcılık sırasında yakalanan küçük balıklara herhangi bir zarar verilmeden suya iade edilmeleri gerekmektedir. Eşeysel olgunluğa erişmiş dişi sazan balıklarının vücut ağırlığına bağlı olarak ortalama 120.000-300.000 arasındaki yumurtayı bulundukları sulara üreme amaçlı bırakmaktadırlar.
İlginizi Çekebilir