© Tarım Pusulası 2021

Ağaçlarda verimin artması için ilkbahar başlangıcında bakım yapılıyor

0

Ağaçlarda ilkbaharda yapılan budama, ot temizliği, toprak işlemesi ve ilaçlama gibi işlemler ağaçların ilkbahara daha güçlü girmesini sağlayarak verimi artırıyor.

Yalova İl Gıda   Tarım  ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Hacı Ali Dinçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada meyve bahçelerinin özelikle Kasım ve Mart aylarında uyku döneminde olduklarını söyledi.

Ağaçların Mart ayından itibaren uyanarak canlanmaya başladıklarını belirten Dinçer, "Mart ayından itibaren meyve bahçelerinde yapmamız gereken bazı çalışmalar vardır. Bunların sebebi hastalık ve zararlı etmenlerin, toprak altında, bitkinin kabuklarında, çatlaklarda, yarıklarda, yabancı otların içerisinde kışı geçirmeleridir. İlkbaharda havanın ısınmasıyla bu hastalık ve zararlı etmenler ağacın yukarısına doğru yürüyerek hastalık yapmaya ve zarar vermeye başlar. Dallara, sürgünlere, yapraklara, çiçeklere ve meyvelere doğru hareketlenirler. İşte bu yüzden ilkbahar başlangıcında bahçemizde iyi bir toprak işlemesi yapmalıyız. Bu toprak işlemesiyle toprak altında kışlayan zararlı etmenleri imha etmek, tarla farelerinin popülasyonunu düşürüp yuvalarını bozmak suretiyle iyi bir hastalık mücadelesi yapmış oluruz" diye konuştu.

İlkbaharda toprak işlemesi ve yabancı ot temizliğinden sonra ağaçlarda iyi bir budama işlemi yapılması gerektiğini ifade eden Dinçer, budama işlerinde çıkan atıkların toplanıp imha edilmesi gerektiğini çünkü bunların üzerinde de hastalık ve zararlıların olabileceğini vurguladı.

Meyve ağaçlarında kabuklu bit sorunu varsa bunlarla da kışlık ilaçlarla mutlaka gözler uyanmadan kış mücadelesi yapılması gerektiğini anlatan Dinçer şunları kaydetti:

"Erken ilkbaharda yine çiftlik gübresiyle bahçemizin gübrelenmesi, fosforlu ve potasyumlu gübrelerle de gübrelenmesi bitki gelişimi ve sağlığı açısından önem arz etmektedir. Bu gibi işlemlerimizi ve budamadan sonra özelikle bordo bulamacıyla yapacağımız bir ilaçlama budama yaralarından, hastalık ve zararlıların girişini önleyecektir. İlk erken dönemde yaptığımız bu gibi kültürel işlemler ileri ki dönemlerde daha az kimyasal mücadele yapmamıza yol açacaktır. Bunun için basit gibi görünse de çok önemlidir meyve bahçelerindeki ilkbahar bakım ve temizliği. Ayrıca erken ilkbaharda yapacağımız budama, ot temizliği, toprak işlemesi , ilaçlama gibi işlemlerin faydası ağacımızın bahara yeni mevsime daha güçlü girmesine sağlayacak, mevcut hastalık ve zararlıların bulaşması engellenecektir. Yapacağımız gübreleme ise çiçeklenmeyi artıracak, döl verimin yükseltecektir. Hastalıklara karşıda ağacımızı dayanıklı hale getirecektir. Yani ağaçlara yapılan ilkbahar bakımı verime çok büyük bir katkı sağlayacaktır."

Dinçer, üreticilerin kullandıkları ilaçları reçeteli ve sertifikalı yerlerden almaları gerektiğini de kaydetti. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER