© Tarım Pusulası 2021

Adıyaman'da Yem Bitkileri ve Dane Baklagil Çalıştayı Başladı

Adıyaman'da düzenlenen Yem Bitkileri ve Yemeklik Dane Baklagil Tohumculuk Çalıştayı başladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından bir otelde düzenlenen çalıştayda yem bitkileri ile yemeklik dane baklagil tohumlarının üretimindeki sorunlar ve çözüm önerileri konuşulacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, yaptığı konuşmada, Türkiye'de ekilebilir alanların genişletilmesinin mümkün olmadığını, bundan dolayı ekilebilir alanlarda elde edilecek ürünlerin artırılmasının birinci faktörünün kaliteli tohumculuk olduğunu söyledi.

Türkiye'de önceki dönemlerde tohuma yeteri kadar değer verilmemesi nedeniyle ekmeklik buğday ithal edildiğini belirten Alan, "Bakanlığımız yaptığı çalışmalarla bunu önledi. Tüketiciye 'sertifikalı tohum kullanırsan seni destekleriz', üreticiye ise 'satıcı kalıp tohum üretirsen sana destek veririz' dedi. Yani hem tüketici hem üretici tarafını destekledi" dedi.

Tohumculuk sektörünün yeniden yapılandırılması için 2006 yılında tohumculuk kanununda değişiklik yapıldığını kaydeden Alan, şöyle konuştu:

"Böylece gerek sanayici, gerek üretici, gerekse araştırma enstitüleri el birliğiyle Türkiye'nin tohum sektörünü bugünkü noktaya getirerek cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 22 milyon ton üretimi gerçekleştirdi. Artık ihraç ettiğimiz tohum miktarı, ithal ettiğimiz tohum miktarından fazladır. Türkiye artık dünyanın en büyük buğday unu ihracatçısı oldu. Emeği gecen herkese şükranlarımı sunuyorum"

Tohum üreticileri, sektör yöneticileri ve bakanlık yetkililerinin katıldığı çalıştay yarın sona erecek.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER