© Tarım Pusulası 2021

Adana'da buğday ambarlarının dolması bekleniyor

Türkiye'de buğday üretiminde ilk hasadın yapıldığı bölge olan Adana'da bu yıl iklim koşullarının uygun olması nedeniyle geçen yıl yaşanan kuraklığın olumsuz etkisinin silinmesi bekleniyor - Seyhan Ziraat Odası Başkanı Girmen: Bu yıl hayırlı, verimli bir yıl olacağını tahmin ediyoruz. Buğday, üreticisini sevindirecektir

Türkiye 'de buğdayın ilk hasat yapıldığı bölge olan Adana'da geçen yıl yaşanan rekolte düşüşünün bu yıl telafi edilmesi bekleniyor.

Tarım ürünü çeşitliliği ve turfandacılık bakımından Türkiye'nin önemli merkezlerinden olan Adana ve çevresinde hububat üreticileri, geçen yılki kuraklığın olumsuz etkisini üzerilerinden atmaya çalışıyor. Bu yıl iklim koşullarının uygunluğu, uygun dönemde yağış alması nedeniyle buğday, üreticisinin yüzünü güldüreceğinin sinyalini veriyor.

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, AA muhabirine  kırmızı, yarı sert, un üretimine uygun buğday üretimi yapılan Adana ve bölgesinde her yıl ortalama 2 milyon dekar alana buğday ekildiğini, karşılığında da ortalama 750-800 bin ton civarında ürün elde edildiğini söyledi.

Geçen yıl, iklim koşularındaki olumsuzluklar ve kuraklıktan dolayı bu rakamın 580-600 bin ton aralığında kaldığını anımsatan Girmen, bunun da yaklaşık yüzde 25-30'luk bir verim kaybı anlamına geldiğini kaydetti.

Bu yıl gerek iklim gerekse hububat ürünün istenilen zamanda ve istenilen miktar yağış almasının verimi olumlu etkilediğini anlatan Girmen, şunları söyledi:

"Adana'da normal ekim alanları üzerinde ekim yapıldığını varsayarak Adana ortalamaları olan 750-800 bin ton ürün bekliyoruz. Bu yıl verim kaybı olmadığı gibi olumlu hava koşullarından dolayı yine normal rakamlara ulaşılacak gibi görünüyor. Hububat üreticisi umarız ki geçen yılki olumsuzlukları atlatacak. Bu yıl hayırlı, verimli bir yıl olacağını tahmin ediyoruz. Buğday, üreticisini sevindirecektir."

Girmen, Adana'nın, Türkiye'de buğdayın ilk hasadının yapıldığı yer olarak önemine işaret ederek, "Nasıl ki patateste fiyatlar aşırı yüksekti de fiyatların gerilemesi için herkes Adana'daki hasadı bekledi, buğdayda da böyledir. Hasadın yapılmasıyla o zamana kadar yüksek seyreden fiyatlar düşüşe geçer" dedi.

Çukurova ilçesi Karaömerli köyünde buğday üretimi yapan Ercan Güllü de geçen yıl olumsuz şartlar nedeniyle buğday eken bazı çiftçilerin bu yıl yer fıstığına yöneldiğini anlattı.

Bu yıl başaklardaki büyüme ve ürün tutmanın geçen yıla göre yüksek olduğunu ifade eden Güllü, "Bu yıl görünen şimdilik iyi. Sonuna kadar olur mu ona bakacağız" diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER