Adana Muz Üretiminin Yüzde 5’ini Karşılıyor
TarımSon yıllarda Adana ve çevresinde üretimi giderek artan muz tarımında, dikili alanlarda sorun haline gelmeye başlayan Fusarium Solgunluk Hastalığı, düzenlenen bilimsel toplantıda ele alınarak, sektör paydaşlarına bilgilendirme yapıldı.
Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü tarafından İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda yapılan "Muzda Fusarium Solgunluğu Hastalığı Farkındalık Çalıştayı"nın açılışında konuşan Enstitü Müdürü Dr. Miraç YAYLA 90'lı yıllarda Anamur bölgesinde yoğun üretilen muzun son yıllarda Adana çevresinde üretilir hale geldiğini söyledi. YAYLA, fusarium hastalığından başka muzda yaprak bitinin de muz dikili alanlarda görüldüğünü ifade ederek, yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda muzla ilgili entegre mücadele kitabı ortaya çıkarma planları olduğunu vurguladı.
Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali TEKİN ise son 5 yılda getirisi iyi olduğu düşüncesiyle muz tarımının rağbet görmeye başladığını ifade ederek, Adana'daki üretim alanının 6500 dekara ulaştığını kaydetti. Adana'da serada yapılan üretimlerden başarılı sonuçlar alındığını ifade eden TEKİN, Adana'nın 900 bin ton olan Türkiye üretiminin yüzde 5'ini ürettiğini söyledi. TEKİN, pazardaki raf ömrünü uzatacak çalışmalar ile ihracata yönelik pazarlar konusunda çalışmalar yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Ersin DİLBER ise daha önce 3 ton olan dekara verimin 7-8 tonlara çıktığını vurgulayarak, "Bizler, bakanlık olarak hastalıklar konusunda yeni gelişen bir sektörde her zaman sahadaki teknik elemanları, üreticileri bilgilendirmek ve gerekiyorsa karantina önlemlerini almakla mükellefiz "dedi.
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Suat KAYMAK da dünyada 120 milyon ton olan muz üretiminin yüzde 1'inin Türkiye'de üretildiğini ifade etti. 20 yıl önce Türkiye üretiminin 64 bin ton olduğunu kaydeden KAYMAK, "Bugün 900 bin tonun üzerinde üretimimiz var. Yani 14 kat bu sektör büyümüş. Bakanlık olarak 3 çeşit tescil etmişiz. Hastalıklar konusunda duyarlı olmalıyız. Bir yerde ortaya çıkan hastalık etmeninin tüm muz üretim alanına kısa sürede yayılması mümkün" şeklinde konuştu.
Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Temsilcisi Fazıl DÜŞÜNCELİ de "Muzlarda Fusarium Solgunluğu Önlenmesi Çalışmasının Desteklenmesi Projesi" ile farkındalık oluşturmak istediklerini belirterek, farklı ülkelerde ortaya çıkan hastalıkla ilgili yapılan çalışmalardan örnekler sundu.
Teknik personeller, akademisyenler ve sektör temsilcilerinin katıldığı çalıştayda daha sonra Çukurova Üniversitesi'nden Doç. Dr. Soner AKGÜL, Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden Dr. Mümine ÖZARSLANDAN ve Dr. Şefika YAVUZ, muzda fusarium solgunluk hastalığı ile ilgili yaptıkları çalışmayı anlattı. Bir günlük çalıştay, muz üretim alanına yapılan teknik gezi ile sona erdi.
İlginizi Çekebilir