Acıpayam Belediyesi Zirai İlaç Atıklarını Topluyor
TarımAcıpayam Belediyesi Çevre Mühendisi Eylül Merve Günay zirai ilaç atıklarının tehlike saçtığını bildirdi.
Sahada gerekli tedbirleri aldıklarını belirten Günay, ''İlçemiz bir tarım bölgesi, dolayısıyla tarım ilaçları çok kullanılıyor.
Çevremize rastgele atılan plastik ilaç kutuları tabiatı kirletiyor. Zirai mücadele ilaçlarının boş ambalajlarını tarla kenarlarına ya da çeşme başlarına atmayarak doğayı ve çevreyi koruyunuz. Uygulama sırasında boşalan ilaç ambalajlarını üç kez temiz su ile çalkalayarak temizleyiniz. Çalkalama suyunu ilaçlama makinesinin deposuna boşaltınız. Üçlü yıkamadan sonra ilaç ambalajlarını altından üç yerden delip ambalajı ezdikten sonra temizlenmiş boş ilaç ambalajlarını ayrı bir torbada poşetleyip muhafaza ediniz.
Biriktirdiğiniz üçlü yıkamaya tabi tutulmuş boş ilaç ambalajlarını Belediyemiz tarafından belirli yerlere yerleştirilmiş olan toplama konteynırlarına atınız ya da Belediyemizin atık toplama hattını ( 0549 518 12 25) arayarak ekiplerimiz tarafından teslim alınmasını sağlayınız.
Üçlü yıkama yapılarak temizlenen ilaç ambalajları tehlikeli atık sayılmadığından geri dönüşümleri yapılabilmektedir. Bu işlemi yaparak milli ekonomiye katkı sağlayınız. Toprağı ve suyu korumak, yaşamı korumak ve sürdürülebilirliğin temelini tesis etmek tüm dünyanın ana gündem maddelerinden biri haline geldi. Proje kapsamında çevre ve insan sağlığı ile tüm kaynakların korunması, çevre kirliliğinin önlenmesi, tarımsal üretim yapan çiftçilere yönelik öncelikli olarak eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının yapılması, bilinçlendirilmesi ve bitki koruma ürünleri ve gübre ürünleri ambalaj atıklarının toplanması ve bertaraf projesinin sürdürülebilir bir şekilde yürütülmesi planlanıyor" diye konuştu.
Zirai ilaç ambalaj atıkları hiçbir önlem alınmadan doğaya bırakılıyor
Türkiye’de her yıl zirai ilaçlamada kullanılan binlerce tonluk ambalaj atığı, hiçbir önlem alınmadan olduğu gibi doğaya bırakılıyor. Tahminlere göre, bir yılda 7 bin 500 ton zirai ambalaj, atık haline geliyor.
Türkiye’de zirai ilaç, “pestisit” kullanımı günden güne artıyor. 2010’da 38.5 bin ton olan zirai ilaç kullanımı, 2022’de 100 bin tona ulaştı.
İlginizi Çekebilir