© Tarım Pusulası 2021

AB'nin 'Çipura ve Levrek Kararı' Balıkçıyı Sevindirdi

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan, Türkiye'deki çipura ve levrek ihracatçıları için Avrupa Komisyonunca başlatılan anti damping soruşturmasının sonuçlandığını belirterek, "8 aydır çok yoğun bir hukuk mücadelesi veriyorduk. AB, bizi sonunda haklı buldu ve sübvansiyon soruşturmasını önlemsiz olarak kapattı" dedi.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan, Türkiye'deki çipura ve levrek ihracatçıları için Avrupa Komisyonunca başlatılan anti damping soruşturmasının sonuçlandığını belirterek, "8 aydır çok yoğun bir hukuk mücadelesi veriyorduk. AB, bizi sonunda haklı buldu ve sübvansiyon soruşturmasını önlemsiz olarak kapattı" dedi.

Kızıltan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin su ürünleri ihracatını son 10 yılda katlayarak artırdığını ve Avrupa pazarında liderliğe yükseldiğini dile getirerek, bu durumun İspanya, İtalya ve Yunanistan gibi rakipleri rahatsız ettiğini söyledi.

İspanya'nın Türkiye'deki balık üreticilerine uygulanan devlet teşviklerinin haksız rekabete yol açtığını öne sürerek Avrupa Komisyonu'na başvurduğunu ve Türkiye'ye anti damping soruşturması açıldığını anlatan Kızıltan, "Dün Ekonomi Bakanlığından gelen haberle Türkiye'nin 2023 yılı su ürünleri ihracatı hedefi için en büyük engellerden biri olan AB'nin çipura ve levreğe açtığı sübvansiyon soruşturmasının sona erdiğini öğrendik." diye konuştu.

Kızıltan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu balıklarının üretimine verdiği desteği kaldırmasıyla soruşturmanın telafi edici vergiler konulmaksızın kapatıldığını kaydederek, "Ege İhracatçı Birlikleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ile birlikte yürüttüğümüz 8 aylık mücadelenin sonunda çipura ve levrek soruşturması telafi edici vergi uygulanmaksızın, önlemsiz olarak kapatıldı. Bugün balıkçılarımız için bayram." ifadelerini kullandı.

Avrupa Komisyonu kararının sektöre hayırlı olmasını dileyen Kızıltan, şunları kaydetti: 

"Eğer bu soruşturma bizim aleyhimizde sonuçlansaydı 2023 su ürünleri ihracatı hedefleri çok kötü etkilenecekti. Haksız bir rekabetle karşı karşıya kalacaktık çünkü Türkiye'den çipura ve levrek ithalatına yüzde 10 civarında telafi edici vergi öngörülüyordu. Bu da bizimYunanistan, İtalya ve İspanya gibi rakiplerimizin gerisinde kalmamıza neden olacaktı. Verginin uygulanmaması, diğer Avrupa Birliği ülkeleri gibi sıfır vergiyle ihracat yapacak olmamız, bizim önümüzü açtı. Son derece mutluyuz."

Devletin çipura ve levreğe verdiği desteği kaldırmasıyla soruşturmadan kurtulduklarını belirten Kızıltan, Türk üreticisinin artık istediği üretim miktarına ulaştığını, desteklemeye ihtiyacı kalmadığını anlattı.

Bu yıl 80 ülkeye ihracat yapmaya başladıklarına dikkati çeken Kızıltan, "Artık bakanlıklarımızdan ricamız, bundan sonraki destekler üretime değil, iç tüketimi arttıracak kampanyalara olsun. Türk halkının daha çok balık tüketmesini sağlayacak adımlar atılsın." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin su ürünleri ihracatı

Türkiye'den 2015 yılında yaklaşık 980 milyon dolarlık su ürünleri ihracatı gerçekleştirildi. Bu ihracatın önemli bölümünü alabalık, çipura ve levrek oluşturdu. İhracatta ilk üç sırayıHollanda, İtalya ve Almanya aldı, anti damping şikayetini yapan İspanya 7'inci sırada yer aldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER