© Tarım Pusulası 2021

AB’de et ürünlerinde yeni etiketleme kuralları yürürlüğe girdi

Avrupa Birliği'nde et ürünlerinde yeni menşe kuralları 1 Nisan itibarıyla yürürlüğe girdi. Artık AB'de satışa sunulan, dana eti dışı ürünlerin ambalajlarında da, etin elde edildiği hayvanın nerede yetiştirildiği ve nerede kesildiğinin belirtilmesi gerekecek.

Yeni kurallara göre taze, dondurulmuş ve hazır etlerin nerede kesildiği ve elde edildiği hayvanların nerede yetiştirildiğinin, etiketler üzerinde belirtilmesi gerekecek. AB dışından gelen etlerin de bu kurala uyması şart olacak. Salam ve sosis gibi işlenmiş et ürünleri ise düzenlemelerden muaf tutuluyor.

Yeni düzenlemeler koyun, keçi, domuz ve kanatlı hayvan etlerini kapsıyor. AB'de dana etiyle ilgili olarak benzer kurallar 2002 yılından bu yana yürürlükte. Ancak dana etleri söz konusu olduğunda, hayvanların doğum yerinin de belirtilmesi gerekiyor.

Avrupa Komisyonu, sığırların daha sık yer değiştirmesi sebebiyle bu kuralın diğer hayvanlara uygulanmasının orantısız bir maliyet oluşturacağını, dolayısıyla yeni düzenlemelerde bu unsura yer vermediklerini söyledi.

Yeni kurallar üzerinde ilk kez 2011 yılında anlaşmaya varılmış, ancak süreç üzerinde yavaş ilerlenmişti. AB, 2013 yılında patlak veren 'at eti' skandalının ardından et alanında daha sıkı düzenlemelere hız vermiş ve düzenlemeleri kabul etmişti.

İlk kez İngiltere'de ortaya çıkan skandal çerçevesinde, pek çok AB ülkesinde piyasaya sürülen, dana eti olarak ambalajlanmış ürünlerde at etine rastlanmıştı. Daha sonra yürütülen binlerce DNA testinde, dana eti adı altında satışa çıkan ürünlerin yüzde 4.5'ine at eti bulaştığı ortaya çıkmıştı.

Avrupa Komisyonu'nun aktardığına göre AB'de her yıl yaklaşık 45 milyon ton et üretiliyor. Bunun 23 milyonunu domuz, 13.4 milyonunu kanatlı, 7.7 milyonunu dana, 0.9 milyonunu ise koyun ve keçi eti oluşturuyor.

Kendi ihtiyacından yüzde 6 daha fazla et üreten AB, bu ürünün net ihracatçısı konumunda bulunuyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER