© Tarım Pusulası 2021

65 Yaşındaki Kadın Çiftçi TKDK'dan 20 Bin Lira Hibe Aldı

Çankırı'da yaşayan 65 yaşındaki Naime Yalçın, Avrupa Birliği (AB) standartlarında proje hazırlayarak hak kazandığı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) hibesiyle aspir tarımı yapıyor.

Doğantepe köyünde 40 yıl önce çiftçiliğe başlayan 10 torun sahibi Yalçın, bugüne kadar buğday ağırlıklı olmak üzere yeşil mercimek ve nohut ekti.

Devletin tıbbi ve aromatik bitkilere destek verdiğini öğrenince eşiyle TKDK Çankırı İl Koordinatörlüğünü ziyaret ederek uzmanlardan bilgi aldı.

Daha sonra aspir üreticiliği üzerine yatırım yapmaya karar veren Yalçın, Koordinatörlüğe proje sunduğu projesi onaylanınca 20 bin lira hibe aldı.

Çiftçiliğini AB standartlarına taşıyan Yalçın, tarla işlerini daha kolay yapmayı planlıyor.

Yalçın, yaptığı açıklamada, geçimini çiftçilikle sağladığını ancak uzun zamandır farklı bir ürün yetiştiriciliği arzusunda olduğunu söyledi.

Aldığı destekle çeşitli tarım makineleri aldığını belirten Yalçın, ''Eskiden el yordamıyla yaptığımız işleri artık daha kolay yapacağız. Allah devletten razı olsun. Evrak, imza işleri için çok defa kuruma gittik, ama sağ olsun oradaki çalışanlar her gittiğimizde önümüze çayımızı koydu, güler yüzünü eksik etmedi. Her konuda yardımcı oldular.'' dedi.

''Kadın çiftçilerin bu konuda öncülük ediyor olması mutluluk verici''

TKDK Çankırı İl Koordinatörü Emre Akbıyık ise kurumun sektördeki hedeflerine değinerek, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği projeleriyle çiftçilerin bir taraftan ekonomik değeri yüksek alternatif ürünlere yönelirken diğer yandan tarımda makine ekipman kullanım olanağı elde ettiğini ifade etti.

Özellikle kadın çiftçilerin bu konuda öncülük ediyor olmasının mutluluk verici olduğunu dile getiren Akbıyık, uygulamakla sorumlu oldukları Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı (IPARD) Programı'nın ruhunu yansıtması bakımında oldukça önemli olduğunu düşündüğünü bildirdi.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER