40 Ton Macar Fiği Tohumu Dağıtımı Yapıldı
TarımMacar Fiği Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında Kütahya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından İl Özel İdaresi iş birliğiyle ücretsiz olarak çiftçilere 40 TON Macar Fiği tohumu dağıtımını gerçekleştirildi.
Kütahya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yerleşkesinde düzenlenen Macar fiği tohumu dağıtımı törenine Vali Şerif YILMAZ, Belediye Başkanı Kamil SARAÇOĞLU, Vali Yardımcısı Rıza GENÇOĞLU, İl Emniyet Müdürü Mehmet GÜLNAZ, İl Genel Meclisi Başkanı Musa YILMAZ, İl Özel İdare Genel Sekreteri Muhittin ŞAHİN, Kütahya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ender Muhammed GÜMÜŞ, STK Temsilcileri, Kurum Müdürleri ile çiftçiler katıldı.
Kütahya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ender Muhammed GÜMÜŞ ise yaptığı konuşmada "Siz yeter ki isteyin, biz sizin yanınızdayız ve bunun ispatı olarak da bugün hep birlikte buradayız. Bunun mutluluğunu tüm personelimle birlikte yaşıyorum. Bu yıl geçmiş yıllara nazaran daha fazla olarak İl Özel İdaremizce 1 Milyon TL'lik bir bütçe tarıma ayrıldı. Bu vesile ile canımıza can, kanımıza kan katan Sayın Valimize, İl Genel Meclisi Başkanımıza, İl Encümen Üyelerimize sizlerin aracılığı ile teşekkür ediyorum" dedi. İl Müdürü GÜMÜŞ ayrıca 2023 vizyonunun tarım ve turizm alanında şekilleneceğini, önümüzdeki yıllarda daha fazla fidan, fide ve tohum dağıtılacağını sözlerine ekledi.
"DEVLET HER ZAMAN YANINIZDA"
Törene Katılan Vali Şerif Yılmaz, Devlet olarak her zaman çiftçinin yanında yer aldıklarını belirterek, "Devlet sizlerle... Tarlada, dağda, ovada, hep beraberiz. Biz insanımızın doğduğu yerde karnını doyurması için her türlü desteği Devlet olarak vereceğiz. Bu sözümüzü bugüne kadar gerçekleştirdik, gerçekleştirmeye de devam edeceğiz. Kütahya'nın en uç noktasındaki mezralara varıncaya kadar ulaşım sorununu çözdük. Bu yıl 482 km yolun asfaltını yaptık. Bunun 70 km'si sıcak asfalt. Belki Kütahya tarihinde ilk defa bu kadar geniş ve kapsamlı bir çalışma yapıldı. Yine en ücra köşeye varıncaya kadar kırsalda yaşayan insanlarımızın bu zamana kadar hayal dahi edemedikleri çöpleri toplamaya başladık İl Özel İdare kaynaklarıyla, imkânlarıyla. Geçenlerde bir beldeye gittik, kapanan beldelerden bir tanesi. Kapanan beldeler eleştirilen bir husus olduğu için bunu söylemekte fayda var. 'Sayın Valim 2 ayda çöpümüz zor alınıyordu denildi.' Şuanda haftada bir, gerektiğinde iki defa çöp alıyoruz. En ücra köşeye varıncaya kadar kilit parkesinden, yangınlara müdahaleyle ilgili su tanklarına varıncaya dek sizlerle beraber olmaya çalıştık. Bugün kanalizasyonuyla, altyapısıyla, asfaltlarıyla şehir merkezinde ne varsa köyde ve kırsalda bunu gerçekleştirme gayretini gösterdik ve çok şükür bunu da gerçekleştirdik. Bunu gerçekleştirirken de insanımızın rahat yaşamasını sağlayacak olan altyapının yanında kırsalda yaşayan insanlarımızın geçimini temin edecek işlerinde de destek olmaya gayret ettik. Bugün bu dağıttığımız tohumlar bunun bir göstergesidir. Bazen 'Devlet bize bakmıyor' diye düşünenler olabiliyor, ancak devlet her zaman yanınızda devleti bilmeyen ve tanımayanlar varsa bunu hissedememiş olabilirler" diye konuştu.
"KÜTAHYAMIZA TARIMSAL DESTEK 600 MİLYON TL'NİN ÜZERİNDE"
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün Özel İdare dışında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kaynaklarıyla beraber kullandığı destekler var. Kütahya İl Özel İdaresi Bütçesinden 2001 yılında tarıma sadece 867 Lira 30 Kuruş ödenek ayrılmış ve bu parayla menşe şahadetnamesi bastırılmıştır. 2002'de Kütahya çiftçisine 19,2 milyon TL destek verilmişken 2014'de verdiğimiz destek miktarı 4 kat artışla 82 milyon TL oldu. Bu yıl içinde ödenen tarımsal destek miktarı 70 milyon TL'ye ulaştı. 2003-2015 döneminde Kütahya'ya verilen tarımsal destek 600 milyon TL'nin üzerindedir. Bu hafta başında çiftçilerimizin hesaplarına yatırdığımız süt teşviği 2015 yılı 1'inci Dönemine göre H artışla 2,3 milyon TL olmuştur. 1990-2002 yılları arasında 12 yılda tarımsal kooperatiflerimize 1,1 milyon TL kredi desteği sağlanmışken, 2003-2014 yılları arasında destek miktarını 11 kat artışla 12,5 milyon TL'ye çıkardık. Sanayiyle beraber bu destekler devam edecek.
"YARALARIMIZI SARDIK"
2015 yılı bütçesinden sera yapımı için ayırdığımız 100.000 TL ile seraları kardan zarar gören 287 çiftçimize 210.000 adet domates tohumu teslim ettik.
"TARIMSAL HÂSILA 2014 YILINDA 2,3 MİLYAR TL'YE ÇIKTI"
Kütahya'da ilkleri gerçekleştirdiklerinin altını çizen Vali, "Bu yıl ilk kez damlama ve yağmurlama sulama desteği kapsamında projeleri kabul ettik. Kütahya'yı Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması (ÇATAK) Projesi kapsamında artık taşını toplayan çiftçilerimize destekleme ödemesi yapıyoruz. Verdiğimiz desteklerle tarla bitkileri üretiminde yüzde 20, meyve üretiminde yüzde 25, kültür ırkı sığır sayısında yüzde 156, süt üretiminde yüzde 132 artış sağladık. Bu artışların tamamı çiftçilerimizin cebine giren ekstra paradır. Uyguladığımız projeler ve desteklerle Kütahya'da 2002'de 800 milyon TL'lik Tarımsal Hasıla 2014'te 2,3 milyar TL'ye çıktı. Büyüyen, gelişen Türkiye'de üretim olmadan gelişmenin olmayacağını düşünerek bu teşvik ve destekler devam edecek" dedi.
"KENDİ ENERJİMİZİ KENDİMİZ ÜRETİYORUZ"
İlk kez bu yıl, Gediz İlçesinde bir süt tesisi ile Tavşanlı İlçesin 'de bir un fabrikası ve İlçe'de bir jeotermal sera verecelicek 2,3 milyon TL hibe desteği ile güneş enerjisinden kendi elektriğini üretecek.
Bugün 2015 Yılı İl Özel İdare Destekli 1 MİLYON tutarındaki projelerden Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında; Kütahya genelinde toplam 181 köyümüzde 4000 da alan için 800 çiftçimize hibe olarak dağıtımını gerçekleştirdiği 40 TON fiğ tohumunun yanı sıra bu çiftçilere yine hibe olarak verilecek silajlık mısır tohumu ile üretim gerçekleştirdiklerinde bir yılda iki ürün elde ederek; birinci ürün olan Macar Fiğinden dekara 35 TL, ikinci ürün olarak silajlık mısır üretimi ile dekara 75 TL olmak toplam 110 TL yem bitkisi desteği sağlayarak toplam 2,1 MİLYON TL katma değer hedeflenmiştir.
Konuşmaların ardından 5 çiftçiye katılım belgeleri takdim edildi. Karaağaç Köyü'nden Emir Reyhan Çetin'in belgesini Val Şerif Yılmaz, Ahiler Köyü'nden İdris Emir'in belgesini Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Kızılcaören Köyü'nden Mustafa Öztezcan'ın belgesini İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, Elmacık Köyü'nden Ramazan Gün'ün belgesini İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Muhittin Şahin, Belkavak Köyü'nden M.Ali Çetin'in belgesini de AK Parti Kütahya İl Başkanı Ali Çetinbaş takdim etti.
Program Macar fiği tohumlarının çiftçilere dağıtılmasıyla sona erdi.
İlginizi Çekebilir