36 Yetiştiriciye 36 Adet Damızlık Manda Boğası Dağıtıldı
DesteklemelerTarım ve Orman Muş İl Müdürlüğünce hazırlanan DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından uygun görülen "Manda Yetiştiriciliği Geliştirme Projesi" kapsamında 36 yetiştiriciye 36 adet damızlık manda boğası dağıtımı gerçekleştirildi.
Muş'ta yüzde 70'i DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca ve yüzde 30'u hayvan sahipleri tarafından karşılanan 20 aylıktan büyük damızlık manda boğası için dağıtım töreni düzenlendi. İlçeye bağlı Karakütük, Umurca ve Sarıbahçe köyleri bölgesinde dağıtımı gerçekleştirilen hayvanlar, yetiştiricilerin huzurunda kulak küpe numaralarının kuraları çekimi ile sahiplerine teslim edildi.
Gerçekleştirilen damızlık Manda boğası dağıtım törenine, Hasköy Kaymakam V. Ökkeş Furkan Karakurt, Korkut Kaymakam V. Mehmet Fazlı Yıldız, Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın, Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, İl Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı ile Damızlık Sığır Yetiştiricileri Başkanı ve çok sayıda yetiştirici katıldı.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan İl Müdürü Mehmet Aydın, manda boğası dağıtımı için bir araya geldiklerini söyledi. Aydın "Amacımız mandalarımızı ıslah etmek, boğa değişimini sağlayarak hayvanların verimlerini arttırmak, bu işin sürdürülebilirliğini sağlamaktır. İlimiz manda açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Yaklaşık 7 bin adet civarında mandamız ile Türkiye'de 6. sıradayız.. Ülkemizde manda sayısı gittikçe artıyor. Son 2-3 yıldır Bakanlığımız tarafından uygulanan projelerle bu sayı önemli derecede artış gösterdi. İlimizde de bu sayı 5 bin iken şuan 7 bin rakamını yakalamış bulunmaktayız. İnşallah bundan sonra da devamını getireceğiz. Tabi ki bu bir başlangıç, bu işi taçlandıracağız. Bu hayvanların süt ve yoğurdunu işleyerek, değişik projelerle halka sunarak ilimizde önemli bir katkı sunacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Aydın konuşmasının devamında: "Yetiştiricilerimiz Bakanlığımızın uyguladığı projeler ile ilgili İl ve İlçe Müdürlüklerine başvuruda bulunabilir ve gerekli desteği alabilirler. Dağıtılan boğaların ilimizde hayvan ırkı ıslahında büyük rol oynayacağı kanısındayım, manda boğalarının üreticilerimize hayırlar ve bol kazançlar getirmesini dilerim" dedi.
Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Karadağ da, manda yetiştiriciliğinin çok önemli olduğuna vurgu yaparak, "Manda bir ülkenin geleceğidir. Son dönemlerde halk elindeki mandaları alıp ıslah etme projesi başlatıldı. Mandanın yoğurdu ve sütü çok önemli. Normal bir yoğurdu 5 TL'ye alırsanız, mandanın yoğurdunu 20-25 TL'ye alıyorsunuz. Bu kadar çok kıymetli" ifadelerini kullandı.
Manda boğasını teslim alan hayvan sahibi Veysel Mutlu da, "Manda yetiştiricileri birliği üyesiyim. Biz bu şekilde güzel boğaları hiçbir yerde bulamıyorduk. Allah devletimizden razı olsun. Durumdan çok memnunuz. Toplamda 18 tane mandam var, bir de şimdi tarafıma Manda Boğası teslim edildi ve bunu da devlet verdi. Boğanın yüzde 70'ini devlet karşıladı, yüzde 30'unu da biz verdik" diye konuştu.
Muş Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yüksel Erkul ise, "Proje kapsamında yüzde 70 devlet desteği ve yüzde 30 çiftçi katkısıyla 36 adet manda dağıtıyoruz. Manda sayısı Muş'ta 7 bine ulaştı. Bu bölgede manda sayısının artma nedeni suyun olmasından kaynaklıdır. 2012 yılında manda ıslah projesine girdiğimizde 3 bin manda ile başladık. Şu anda bu sayı 7 bin civarına ulaştı. Önümüzdeki yıllarda 10 bin sayısını bulacağız" şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından manda yetiştiricilerine sertifikaları dağıtıldı.
İlginizi Çekebilir